vijesti
0

Radmanović promijenio odluku, prihvatio Ugovor o graničnim prelazima

Klix.ba
Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH donesena je Odluka o prihvаtаnju Ugоvоrа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о grаničnim prеlаzimа i Spоrаzumа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о pоgrаničnоm prоmеtu.

Prеdsјеdаvајući Vijeća ministаrа BiH Vјеkоslаv Bеvаndа оvlаštеn је dа pоtpišе nаvеdеnе spоrаzumе.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića istaknuto je da je danas dostavljeno traženo mišljenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović o Sporazumu između BiH i Republike Hrvatske.

"Milorad Dodik i Željka Cvijanović su u potpunosti svjesni svih propusta vezanih kako za proceduru zaključenja tako i za sadržaj akata, ali uzimajući u obzir rokove, kao i potencijalne negativne implikacije po privredne subjekte i sve građane BiH, do kojih bi došlo ukoliko sporazumi ne bi stupili na snagu 1. jula, smatraju da postupak zaključenja mora biti sproveden", istaknuto je u saopćenju iz Kabineta Nebojše Radmanovića.

Dodaju da Vlada RS smatra da je neposredno prije okončanja predviđene procedure i stupanja na snagu Sporazuma neophodno pokrenuti inicijativu u pravcu otpočinjanja pregovora s Evropskom komisijom, kako bi se u što kraćem roku izvršile korekcije Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske.

Podsjetimo, Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je jučer na sjednici Predsjedništva BiH protiv Ugovora o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom saobraćaju sa Hrvatskom. Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali su Ugovor.

Radmanović je svoju odluku obrazložio time što smatra da nije ispoštovana procedura te je istakao da pregovarački tim nije bio odobren.

S obzirom na to da je rok za prihvatanje Ugovora bio 19. juni, a u Predsjedništvu BiH nije bilo konsenzusa, stigle su brojne reakcije.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na konferenciji za medije je istakao da je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Predsjedništvo BiH donijelo na 16. sjednici održanoj 28. decembra 2011. godine te da ju je potpisao tadašnji predsjedavajući Željko Komšić.

Istakao je da je Radmanović glasao za tu Odluku i da je "iz nepoznatih razloga pokazao političku senilnost".

Reagovao je i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić, koji je istakao da je neusvajanje Ugovora najgori mogući scenarij i da to predstavlja direktan udar na BiH.

Ugovor koji je danas na vanrednoj sjednici usvojilo Predsjedništvo BiH će zvanično biti potpisan u Briselu.