BiH
0

Sorensen: BiH ne smije zaostajati za procesom digitalizacije TV signala

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen izjavio je da Evropa želi da osigura da BiH ne zaostaje za drugim zemljama u procesu digitalizacije TV signala i da podrži rad javnih emitera kako je propisano zakonom.

Sorensen je tokom posjete Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) u Banjoj Luci rekao da je jako važno da mediji odigraju poštenu ulogu u društvu i da je proces digitalizacije, iako nema veze sa slobodom medija, nešto sa čim se suočavaju i druge zemlje.

On je podsjetio da je pitanje digitalizacije nešto na čemu se odavno radi u BiH i izrazio zadovoljstvo činjenicom da BiH prati dostignuća koja imaju druge zemlje.

Direktor RTRS Dragan Davidović rekao je da je ova medijska kuća ovih dana završila nabavku nove opreme za proces digitalizacije i da se trenutno čeka da na nivou BiH počne implementacija projekata kupovinom linkova, predajnika i participacije u kupovini risivera domaćinstvima.

On je dodao da je finansijska kriza u ovom pogledu vrlo bitan element, ali i ljudski resursi u koje svi moraju da ulažu, kako bi digitalizacija kao proces koji je neminovan u Evropi mogla da opstane.

"U tom smislu smo proteklih mjesec dana primili deset mladih inženjera u radni odnos i zajedno sa kupljenom tehnologijom pokazujemo da želimo da dostignemo evropski nivo", rekao je Davidović.