BiH
0

Projekat "Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
BiH, kao punopravna učesnica međunarodnog projekta "Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi", učestvovala je na sastanku Upravnog odbora i tehničkom sastanku projektnih partnera održanom u Zagrebu, izjavila je Srni Asja Rokša-Zubčević iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Ona kaže da je riječ o redovnim sastancima na kojima je razgovarano o urađenom i zadacima koji se u okviru projekta nalaze pred zemljama učesnicima.

"Na sastanku u Zagrebu, održanom 20. i 21. februara, dogovoreno je da 19. i 20. aprila u Trstu, bude održana međunarodna konferencija o digitalizaciji", rekla je Rokša-Zubčević.

Ona je navela da će, osim predstavnika zemalja učesnica projekta, na konferenciju u Italiji biti pozvani i predstavnici svih relevantnih organizacija koje se bave tehničkim i pravnim pitanjima digitalizacije.

"Biće razgovarano i o najnovijim tehnološkim temema. Konferencija će biti prilika za informisanje o najboljim praksama i iskustvima iz oblasti digitalizacije", rekla je Rokša-Zubčević, koja se nalazi na čelu Sektora RAK-a za audiovizuelne usluge i međunarodnu saradnju u emitovanju.

Prema njenim riječima, BiH očekuje da će učestvujući u projektu sakupiti iskustva zemalja koje su u potpunosti završile proces prelaska na digitalno emitovanje, ali i saznati najrelevantnije podatke o najnovijim dešavanjima u oblastima emitovanja i uređivanja frekventnog spektra.

Osim Rokše-Zubčević, BiH je na sastanku u Zagrebu predstavljao direktor RAK-a Kemal Huseinović, koji je član Upravnog odbora Projekta.

Projekat "Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi" okupio je zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, te članice EU Sloveniju, Italiju, Austriju i Mađarsku, u kojima je završena digitalizacija.

Planirano je da projekat, koji sufinansira EU putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), bude okončan 30. aprila 2013. godine.

BiH je projektu pristupila 30. decembra prošle godine.