{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru do kraja jeseni?

S
SRNA
20.3.2012. u 11:37
0
4
Digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru do kraja jeseni?
0
Digitalni signal u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru do kraja jeseni?
Foto: Ilustracija
Građani na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara mogli bi već krajem jeseni imati digitalni signal na svojim TV aparatima, ukoliko sve bude rađeno po planu, a za to će im biti potreban digitalni prijemnik, rekao je savjetnik u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH Mehmed Agović.
Agović je pred početak konferencije "Digitalizacija u BiH: juče, danas, sutra", koju je u Sarajevu organizovala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u okviru regionalnog projekta "SEE Digi.TV", rekao novinarima da će građani morati da kupe digitalni prijemnik, ukoliko nemaju televizor koji već ima ugrađen ovaj uređaj.

On je naglasio da će se, prema procjenama koje se trenutno rade, kupovina ovih aparata morati subvencionisati trećini populacije u BiH.

Agović je naveo da je rok za prelazak na digitalni signal 2015. godina, ali da Ministarstvo planira da to završi šest mjeseci ranije.

"Za BiH ovo će značiti ogroman korak naprijed ka digitalnoj Evropi i nećemo ostati crna rupa u evropskoj radio-difuziji zato što ćemo se priključiti tom poslu", rekao je Agović.

Rukovodilac sektora za audiovizuelne usluge i međunarodnu saradnju u emitovanju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Asja Rokša-Zubčević istakla je da ovaj projekat, koji provodi RAK, ima za cilj harmonizaciju aktivnosti uvođenja usluga digitalnog zemaljskog emitovanja u regiji jugoistočne Evrope, kako bi se taj proces ubrzao.

Ona je navela da je ovaj projekat u zemljama EU počeo da se implementira 1. januara 2011. godine i da će trajati do 30. aprila 2013. godine.

"U sklopu projekta biće obavljeno niz aktivnosti vezano za komunikacijske, pravne, tehničke i promotivne aspekte digitalizacije", dodala je Zubčevićeva.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Natalia Dianiskova rekla je da je EU sa 90.000 eura podržala projekat digitalizacije u BiH, kojoj će pomoć u prelasku na digitalni sistem pružiti i zemlje članice EU.

Dianiskova je naglasila da je u Vijeću ministara BiH u proceduri usvajanje zakona o digitalizaciji i da se radi o kvalitetnom zakonu.

"Što prije bude usvojen ovaj zakon, to će biti korisnije za BiH", istakla je Dianiskova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: