BiH
0

Softić: Uputili smo javni poziv DF-u da se vrati za pregovarački sto

FENA
Safet Softić (Foto: Klix.ba)
Safet Softić (Foto: Klix.ba)
Uputili smo javni poziv Demokratskoj fronti (DF) da se vrati za pregovarački sto i da pokušamo doći do određenih rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve - kazao je danas Feni potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić.

"S obzirom na to da je neslavno završio posljednji sastanak triju stranaka u vezi s formiranjem Vlade Federacije BiH i da je došlo do neočekivanog razvoja događaja u vezi s tim, Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je raspravljalo i o ponudi DF-a za manjinsku vladu", kazao je Softić, dodajući da su jednoglasno odbili takav prijedlog.

Ne mislimo, dodao je, da je to dobro za Federaciju BiH i njene građane.

"Mislimo da bi to bila jako nestabilna vlada koja ne bi bila u stanju provesti neophodne reforme i sve ono što čeka buduću vladu", kazao je Softić.

Po njegovim riječima, uputili su javni poziv DF-u da se vrati za pregovarački sto i da pokušaju doći do određenih rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve. Nakon sjednice Predsjedništva SDA ostvareni su i određeni kontakti s predstavnicima DF-a.

"Oni su, koliko mi je poznato, jučer u toku dana dali svoje saopćenje u kojem kažu da je moguć njihov povratak za pregovarački sto, da ostaju pri svojim principima što sve, sa njihove pozicije, ima smisla. Vjerujem da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi u petak, subotu ili nedjelju imati određene razgovore koji će značiti konačan dogovor. To je moje očekivanje i mislim da ima i utemeljenja za takav optimizam", kazao je Softić.

Smatra da dogovor o formiranju Vlade Federacije BiH nema alternativu.

"Ove tri stranke su ušle u proces formiranja vlasti, imenovale su čelništvo Federacije BiH, imenovale čelništvo dva doma - Predstavničkog i Doma naroda u Federaciji tako da taj proces je moguće jedino ili okončati ili sve vratiti na početak i praviti neke nove parlamentarne većine. Mi smo u našem saopćenju kazali da bez DF-a ne vidimo mogućnost daljeg pregovaranja o Vladi FBiH, a ostvarili smo i određene kontakte koji su, da kažem, naišli na pozitivan odgovor predstavnika DF-a", kazao je Softić.