{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DF: Moguće je da se vratimo pregovorima o formiranju Vlade FBiH

3.3.2015. u 11:45
38
136
DF: Moguće je da se vratimo pregovorima o formiranju Vlade FBiH
38
DF: Moguće je da se vratimo pregovorima o formiranju Vlade FBiH
Foto: Klix.ba
Predsjedništvo Demokratske fronte danas će raspravljati o pozivu Bakira Izetbegovića da se ova stranka vrati pregovorima o formiranju Vlade Federacije BiH. Kako su za Klix.ba potvrdili iz ove stranke, moguće je da se DF ipak vrati pregovorima o formiranju vlasti u ovom bh. entitetu.
Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović jučer je nakon hitnih sjednica Kolegija i Predsjedništva stranke izrazio želju da se vlast na državnom i federalnom nivou formira na istoj platformi. Izetbegović je još jednom pozvao predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića da se vrati za pregovarački sto jer, kako je naveo, neprihvatljivo je da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi.

Generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić kazao je za Klix.ba da nije isključena mogućnost da se ova stranka vratiti pregovorima o formiranju Vlade Federacije BiH.

"Postoji mogućnost da se vratimo pregovorima o formiranju Federalne vlade i ukoliko dođe do toga mi nećemo mijenjati opće uslove. Dakle, Demokratska fronta ostaje pri istim uslovima jer novih nemamo. U toku današnjeg dana održat ćemo sjednicu Predsjedništva DF-a i raspravljati o ponudi Bakira Izetbegovića", rekao je Podžić.

Građanski blokPodžić ne smatra da će izlazak Demokratske fronte iz pregovora o formiranju Federalne vlade utjecati na formiranje vlasti na kantonalnim nivoima. Kako navode iz DF-a, u kantonima u kojima su već formirali vlade ne bi trebalo doći do promjena vlasti, ali ne isključuju mogućnost da bi izlazak iz Federalne vlade mogao utjecati na formiranje vlasti u kantonima u kojim taj proces nije završen, misleći prvenstveno na Kanton Sarajevo.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić rekao je da koalicija stranaka koje čine većinu na federalnom nivou ima dva bloka.

"Ova koalicija ima jedan etnički blok koji čine Hrvatska demokratska zajednica BiH i Stranka demokratske akcije, dok je drugi građanski blok koji čini Demokratska fronta. Kada taj etnički blok odluči šta tačno hoće, neka nas pozovu pa će organi Demokratske fronte odlučiti hoćemo li učestvovati u formiranju Federalne vlade ili ne", kazao je Suljagić.

On je rekao da je Demokratska fronta svjesno ignorisala svoj izborni rezultat praveći ustupke u formiranju Vijeća ministara BiH zbog euroatlantske budućnosti zemlje i priključivanja NATO-u i da zbog toga nema mjesta za ustupke u pregovorima o formiranju entitetske vlade. Suljagić je prokomentarisao i jučerašnju izjavu potpredsjednika SDA Senada Šepića, koji je uoči sjednice Kolegija SDA rekao novinarima kako je potez Željka Komšića razumljiv, ali također da bi DF trebao biti konstruktivniji u pregovorima. Šepić je tom prilikom zahtjeve Dragana Čovića ocijenio nerealnim.

"Uvažavamo naše birače""Kada sjednemo za pregovarački sto mi ne vidimo taj stav u njihovom ponašanju. Sa druge strane vidimo ozbiljnu koordinaciju između onoga što govore Bakir Izetbegović i Dragan Čović", rekao je Suljagić.

Iz Demokratske fronte ističu da neće odustati od određenih resora u Vladi Federacije BiH, ali da je posljednji sastanak "pao na broju", jer se brojčano nisu mogli dogovoriti o raspodjeli ministarstva.

"Što se tiče brojki, uvažavamo naše birače i mi jednostavno moramo imati isti broj resora u Vladi Federacije BiH kao HDZ BiH. Ne dolazi u obzir da u Federalnoj vladi budemo manje vrijedni od Dragana Čovića i HDZ-a. Kako će to SDA dogovoriti s HDZ-om to nije naš problem, jer mnogo lakše se dogovore Izetbegović i Čović nego što se i jedan i drugi dogovore s Komšićem", zaključio je Suljagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: