BiH
49

Izetbegović: Nadam se da će Komšić promijeniti mišljenje

Piše: E. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hitna sjednica Kolegija Stranke demokratske održana je danas u Sarajevu. Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je prije njenog početka izjavio da će njegova stranka pozvati Demokratsku frontu (DF) da se vrate pregovorima.

Najviši stranački organi pokušat će danas definisati stav sa kojim će Izetbegović nastaviti pregovore o formiranju federalne Vlade sa Draganom Čovićem i Željkom Komšićem.

Sjednica se održava nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora o formiranju Vlade Federacije BiH koje je napustio lider Demokratske fronte, Željko Komšić.

Stranačka tijela Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH danas bi trebale definisati strategije kako bi se vlast formirala do 11. marta kada je i krajni zakonski okvir za imenovanje saziva Vijeća ministara BiH.

Senad Šepić, član Predsjedništva SDA, rekao je kako se nada da će se pregovori o formiranju vlasti na svim nivoima nastaviti sa istim partnerima.

"Ja mogu razumjeti Željka Komšića, ali i on treba biti konstruktivniji kako bi se što prije formirala vlast. Zahtjevi Dragana Čovića nisu realni i on bi trebao popustiti jer sjetimo se kako je završio HDZ BiH kada je na prošlim izborima tražio sve pozicije koje pripadaju Hrvatima. I DF i SDA su izašli HDZ-u u susret", rekao je Šepić.

Bakir Izetbegović kazao je novinarima kako se nada da će Željko Komšić promjeniti mišljenje i da će se odlučiti za participaciju u federalnoj Vladi.

"Ne bih da komentarišem o tome da li ćemo tražiti trećeg partnera jer se nadam da će Komšić promjeniti mišljenje. Ovo bi se svakako moglo odraziti i na kantonalni nivo vlasti, ali mislim da neće. Pozvat ćemo DF da se vrati pregovorima", kazao je Izetbegović.