BiH
71

Okončan sastanak delegacija SDA i HDZ-a, Federalna vlada nije formirana

Piše: E.M.
Dragan Čović i Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Čović i Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Završen je sastanak u Predsjedništvu BiH o formiranju Vlade FBiH koji su nastavili Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA), a koji je ranije napustio lider Demokratske fronte Željko Komšić.

Izetbegović je rekao da je ranije imao sastanak sa Komšićem i da mu je predložio da HDZ-u daju šest ministarstava i to pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda ostalih.

"Danas je tražio od mene da iznesem njegov prijedlog. No rekao je da on ne može biti u takvoj vladi. Komšić nas je iznenadio par puta svojim stavovima i nadam se da će se predomisliti", kazao je Izetbegović.

Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da su razgovori bili kolegijalni i da je došlo vrijeme da se dogovore.

"Sutra bi trebali vidjeti kako ćemo dalje, kroz stranačka tijela ćemo napraviti strategiju. U utorak ćemo ponovo sjesti i dogovoriti. Zadnji nam je rok 11. mart, a ja bih ostavio prostora da sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo", kazao je Čović.

Izetbegović je zaključio da će Predsjedništvo SDA donijeti odluku da li će prihvatiti Komšićev prijedlog.

"Nadam se da će Komšić promijeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Ja sam prenio samo ono sto je on rekao. Svima nama odgovara da se formira Vlada. Vidjet ćemo šta ćemo dalje, ali radit ćemo odgovorno. Mene je povrijedilo Komšićevo ponašanje. SDA radi svoj posao i mi ćemo završiti ono što smo počeli. SDA je bila spremna da DF preuzme četiri, a mi šest ministarstava", zaključio je Izetbegović.

Dragan Čović je izjavio da bi do 10. marta trebali imati i federalnu i državnu vlast.