BiH
51

Amir Zukić: Očekujemo rješenje problema u odnosima SDA i DF-a

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) donijelo je odluku da obustavlja sve pregovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) na svim nivoima, sve do konsultacija na najvišem nivou - predsjednika dviju stranaka, potvrdio je Agenciji Fena generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić.

Kao razlog za obustavu pregovora Podžić navodi da se u Kantonu Sarajevo SDA nije pridržavala principa koje su dogovorile dvije stranke.

"DF i SDA su, između ostalog, dogovorile da se zamrzne zapošljavanje u KS te ponište konkursi koji su raspisani od 12. oktobra kada su završeni izbori, kao i da se v.d. premijeru KS Muhamedu Kozadri naloži da on to realizira na Vladi KS", kazao je Podžić.

Pojašnjava da je, međutim, Vlada KS na jučerašnjoj sjednici donijela drugačiji zaključak, uz ocjenu da će biti poništeni konkursi koje je raspisao neki drugi subjekt, a ne Vlada KS.

"Međutim, u državnoj službi KS sve i jedan konkurs mora raspisati Vlada KS. Nažalost, nakon našeg izlaska u medije o dešavanjima u KS dobili smo masu prijava i e-mailova da se isto radi i u drugim kantonima, ali i na nivou Federacije BiH te čak i države. Stoga smo bili prinuđeni da ovo uradimo, čak i po cijeni da završimo s našim partnerstvom", podvukao je Podžić.

On očekuje da će sastanak zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika DF-a Željke Komšića biti održan uskoro, jer Komšić trenutno nije u BiH, a njegov se povratak u Sarajevo očekuje večeras.

"Prerano je spekulirati da li će problem biti riješen, jer se radi o ozbiljnim stvarima. Sve zavisi od toga koliko će naši partneri ozbiljno shvatiti da mi ostajemo pri našim principima, te da ćemo se pridržavati programa koje smo obećali građanima u toku predizborne kampanje", zaključio je on.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić istaknuo je u izjavi za Agenciju Fena da su u ovoj stranci upoznati s odlukom kolega iz DF-a da trenutno zamrznu razgovore o implementaciji izbornih rezultata.

Kazao je da su također informirani i o navodima da je u određenim institucijama u KS i na drugim mjestima nastavljeno zapošljavanje u javnom sektoru, iako su se ove dvije stranke opredijelile da će zapošljavanje biti vršeno samo u situacijama nečijeg odlaska u penziju, kako bi bilo nastavljeno funkcionisanje tih institucija.

"Razlozi koji su im preneseni od naših kantonalnih organa nisu bili dovoljni, ali kroz razgovore Izetbegovića i Komšića očekujem da će te nejasnoće biti riješene. U ovome ne vidim ništa previše dramatično. S kolegama iz DF-a dosad smo imali dosta dobre odnose, ali i krizne situacije koje smo uspješno riješili", naglasio je Zukić.

Izražava nadu da će problem biti što prije riješen kako bi bile nastavljene obaveze u vezi s konstituisanjem vlasti na svim nivoima.