|

Zbog novih zapošljavanja u administraciji ugrožena koalicija DF-a i SDA

Zbog novih zapošljavanja u administraciji ugrožena koalicija DF-a i SDA
654
Piše: E. G.
16.12.2014. u 15:11
166
komentara
654

dijeljenja
Zbog novih zapošljavanja u administraciji ugrožena koalicija DF-a i SDA Sifet Podžić (Foto: Klix.ba)
Iz Demokratske fronte (DF) su oštro upozorili Stranku demokratske akcije (SDA) da će prekinuti koalicione dogovore o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH ukoliko odmah ne bude prekinuto zapošljavanje novih radnika u administraciji, tačnije u ministarstvima, agencijama i javnim preduzećima.
Određeni ljudi u SDA koriste ovo vrijeme kako bi zaposlili neke radnike u javnom sektoru i mi na to ne možemo pristati, izjavio je za Klix.ba Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a. Ovo se prvenstveno odnosi na Kanton Sarajevo.

On kaže da ove trzavice između dviju stranaka, pa i u samim pregovorima o formiranju vlasti, traju od prošle sedmice.

"Rekli smo da ćemo tek nakon konstituisanja skupština kantona, odnosno Federalnog parlamenta, razgovarati o imenima za izvršnu vlast i da ćemo, kada je riječ o javnim ustanovama i javnim preduzećima, gledati prvenstveno kvalifikacije kadrova. Međutim, SDA izgleda koristi ovaj period pregovora za nova zapošljavanja u organima državne službe i u javnim preduzećima i mi smo delegaciji SDA u Kantonu Sarajevo, tačnije Denisu Zvizdiću, predočili da ne želimo nastavljati daljnje razgovore dok oni to rade", kazao je Podžić.

Iz DF-a su tražili da SDA naloži vršiocu dužnosti premijera KS Muhamedu Kozadri da obustavi ovakvu praksu zapošljavanja ako još uvijek misle imati DF za partnera.

U DF-u kažu da još uvijek ne mogu reći hoće li nastaviti razgovore sa SDA o formiranju vlasti u KS. S druge strane, na sjednici Vlade Kantona Sarajevo danas je bilo riječi o ovome, odnosno DF-ov zahtjev je razmatran na sjednici.

Kanton Sarajevo nije izuzetak. U DF-u kažu da imaju informaciju da se zapošljavanja vrše i na nivou Federacije, ali i na državnom nivou.

"Ako se to tako nastavi vrlo ozbiljno će doći u pitanje naše daljnje učešće u razgovorima o formiranju vlasti. Stvar može otići dotle da će SDA čak morati tražiti drugog partnera radi formiranja vlasti", rekao je Podžić.
Prijavi grešku


Komentari (166)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...