BiH
111

Izetbegović: Sa DF-om ćemo morati imati intenzivniju i iskreniju komunikaciju

Piše: E. G.
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, večeras je novinarima u Sarajevu kazao kako će ta stranka morati imati "intenzivniju i iskreniju komunikaciju sa DF-om".

Proteklih dana, kako je poznato, su zamrznuti pregovori o formiranju vlasti između ove dvije stranke, zbog toga što je, kako su naveli u DF-u, SDA zapošljavala svoje kadrove tokom perioda od izbora pa do sada, u kantonalnim institucijama i preduzećima u KS, ali i na drugim nivoima.

Stranački lideri su jutros održali sastanak, a potom su najavili da nastavljaju s pregovorima.

"Ovo je problem loše komunikacije. Sve ono što imaju da prigovore i predlože, trebaju prije svega nama kazati, da to ne saznajemo iz saopćenja i sa konferencija za medije. U tom smislu je danas i išla i moja molba prema Komšiću. Tokom ove sedmice sam dva puta tražio sastanak s njim, ali on nije bio u BiH. Ubuduće trebamo imati češće sastanke i raspravljeti na vrijeme sve ono što nas može razdvajati", rekao je Izetbegović.

Dodao je i to da će dvije stranke napraviti sporazum u kojem će biti definirana raspodjela pozicija na svim nivoima vlasti.

"Usvojit ćemo kriterije kada je u pitanju izbor kadrova i napravit ćemo moratorij na imenovanja dok se ne uspostavi struktura vlasti. dakle, u narednih nekoliko mjeseci ćemo imati moratorij, osim u slučajevima gdje vlade svojim odlukama kažu da treba izvršiti neke nove prijeme", rekao je Izetbegović.

Zamjenik predsjednika SDA je kazao kako smatra da nije bilo potrebe za "ovako dramatičnom reakcijom DF-a" te da je "naša analiza pokazala da nisu bili upravu".