Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Žena pravo govori.. Ne mogu da vjerujem, da nema volje izvršiti popis građana u dijaspori putem konzularnih predstavništva za one, koji su stvarno spriječeni doći u domovinu na dan 01.-15.10.2013. godine. Svi ostali, koji su u prilici doći, obavezno neka ispune građansku dužnost!
budimo realni: glasaju iz vana kroje mozda u par hiljada glasova nama sudbinu a dodju u bosnu kad? svako pet godina pogotovo ovi vako daleko tipa australija tako da ko ih jbe
@zakrpa Sve što si naveo, ne mijenja činjenicu da je riječ o državljanima BiH, pa takvi imaju puno pravo uživanja svih prava kao i mi domicilni..
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Opet se javljaju i zale najvece patriote BiH koje uzivaju pogodnosti drugih drzava..... kako mi je samo smijesna ova dijaspora, oni su svi kao veci bosanci od ovih koji zive u BiH. Treba da vam bude jasno da vlast u BiH nije briga ni za vlastiti narod, a neki tamo koji zivi u SAD, Njemacka, Svicarska, Austrija, Australija itd itd itd
Nemoj tako, nismo svi isti.Evo ja imam samo Australsko drzavljanstvo. Ne idem na popis niti glasam.
Senada, imaš dobre noge. Trebalo bi to očuvati.
Aj ne seri matereti...svakako vas je najvise nepismenih,sta ce vama formulari....uvijek se nesto ovi dijasporci javljaju,boje se neceg a ne znaju ni oni sami cega....samo im je neko reko da treba da se boje.....
sta se dobije za one koji nece uopste da budu popisani a zive usarajevu jel kazna neka .imama li pravo da nezelim da se popisujem ,uopste kao niko .to me zanima ,jednostavno ne zelim .aj sad
Nije loša ideja putem interneta - gospođa nije detaljno objasnila zašto je protiv? Pa zar dijaspora manje komunicira preko interneta od domaćih? A manja je mogućnost za dalavere - lakše se otkriju. Jeli to želja neke stranke? Možda one koja ih je poslije rata nagnala na treći egzodus bez zlatnih kašika i praznih obećanja?
radio sam na IP TV i zovem klienta jednog koji mi kaze, "ja mogu bez bosne moje i bez majke svoje mogu i bez vas" pa burazeru ne trazi bosansku realnost u americi vec se vrati u bosnu smece jedno!
hebe mi se za popis u kojem sam "ostali" :(
Naravno da zena pravo govori. Ali u tim tijelima koja su dogovorila ovo rjesenje sjede nepismeni ljudi, za koje je internet jos uvijek stran pojam, tako da vjerovatno nisu ni znali sta znaci glasanje preko neta.
a šta je sa kučnim ljubimcima?
Agencija Anadolija istražila je koliko, zaista, građani zemalja regiona koji žive u inostranstvu doprinose ekonomskoj stabilnosti država svog porijekla. Prema posljednjim podacima Svjetske banke (WB), najviši prilivi novca iz dijaspore zabilježeni su u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Državljani ove dvije zemlje bivše Jugoslavije, koji su razasuti širom svijeta, učestvuju sa po 13 posto u BDP-u matičnih država. ako je u BiH iz dijaspore u prva tri mjeseca ove godine poslano 796,3 milijuna KM, što je za 12 milijuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je, prema podacima Centralne banke BiH, pristiglo 808,4 milijuna KM. Od tog novca, 459,9 milijuna KM odnosi se na osobne novčane transfere za stanovnike BiH, dok je po osnovi ostalih tekućih računa stiglo 336,4 milijuna KM, tvrde u Centralnoj banci BiH, dodajući da kategoriju ostali tekući računi najvećim dijelom čine mirovine, gdje je po toj osnovi stiglo 325,9 milijuna maraka. - Novac uglavnom stiže preko poslovnih banaka. Tekući transferi su značajan izvor priljeva svježeg novca, posebno u situaciji kada nema dotoka novog kapitala a strana ulaganja nisu na željenoj razini – kazali su u Centralnoj banci BiH.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istaknuo važnost novca koji rođaci iz inozemstva šalju stanovnicima BiH. - Bez tih redovitih priljeva kupovna moć stanovništva BiH bila bi značajno niža. Kada ne bi bilo tih doznaka iz inostranstva dodatno bi bila usporena gospodarska aktivnost koja je ionako na niskoj razini – naglasio je Pavlović.
Jedna osoba ne moze biti upisana u dvije drzave. Ako je gospodja Softic-Telalovic popisana u Australiji, usla je u spisak stanovnistva te zemlje i ne moze biti i na spisku stanovnika Bosne i Hercegovine. Ako bi bila, gubi se smisao popisa.
Bitno je da ste ugurali poznanike i rodbinu medju popisivace i instruktore
aman ljudi od samog pocetka price o popisu stanovnistva valja se nesto debelo iza brda zivi bili pa vidjeli sta ce biti ali siguran sam da ce biti kleveta posle popisa od jednih na druge