{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Socijalni radnici u Vrbanjcima provjeravaju zašto djeca ne idu u školu

30.10.2013. u 16:43
0
61
Socijalni radnici u Vrbanjcima provjeravaju zašto djeca ne idu u školu
0
Socijalni radnici u Vrbanjcima provjeravaju zašto djeca ne idu u školu
Ministar obrazovanja RS-a Goran Mutabdžija danas je izjavio da bošnjačka djeca iz Kotor Varoši, tačnije Vrbanjaca, neće dobiti nacionalnu grupu predmeta u tamošnjoj školi. Umjesto toga, roditeljima su na vrata dolazili socijalni radnici, a direktorica škole im je poslala obavijest da će biti kažnjeni.
Djeca u Vrbanjcima ne pohađaju nastavu u ovoj školskoj godini, kao ni ona u Konjević Polju i još nekim mjestima u RS, zbog toga što im Ministarstvo obrazovanja RS ne dozvoljava da izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Mutabdžija je izjavio kako "privremeni sporazum među entitetima o uvođenju grupe nacionalnih predmeta za bošnjačke i hrvatske učenike u RS-u, odnosno srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, vidi kao oblik segregacije učenika". Interesantno je da to što djeca nemaju pravo na učenje svog jezika, primjera radi, ne vidi kao diskriminaciju.

Nakon jučerašnjeg sastanka u OHR-u i OSCE-u, roditelji su se jutros okupili ispred škole, koja se inače zove "Sveti Sava", kako bi svima prenijeli ono što je rečeno na sastanku.

Nedžad Smajlović, čija djeca ne pohađaju nastavu, za Klix.ba kaže kako su jučer socijalni radnici obišli 20-ak bošnjačkih porodica čija djeca ne idu u školu, te da su i roditelji jutros bili u Centru za socijalni rad u Kotor Varoši, kako bi saznali o čemu se radi.

"Tamo su nam kazali da provjeravaju zašto djeca ne idu u školu. To je općepoznata stvar i za to im nije trebalo da dolaze u porodice i pitaju. Roditelji su također od direktorice škole dobili obavijesti da će biti kažnjeni ako djecu ne pošalju na nastavu. Naša djeca ne izostaju s nastave zato što ih zanemarujemo, već zato što se ne poštuju njihova prava", kaže Smajlović.

Jedna od majki čije djete ne pohađa nastavu nam je kazala kako su se socijalni radnici raspitivali o tome koliko ima članova domaćinstva, koliko ima prostorija u kući, kakvo im je grijanje, imaju li vodu i slično.

"Socijalna radnica je bila ljubazna. U kuću nije ulazila, niti je to tražila. Samo me pitala kakvo je moje mišljenje i stav o tome što djeca ne pohađaju nastavu. Ja sam rekla da podržavam to i da želim da moje dijete ima nacionalnu grupu predmeta. Zapisala je ime oca i godište djeteta te otišla", rekla nam je majka djeteta školskog uzrasta iz Vrbanjaca.

Direktor Centra za socijalni rad u Kotor Varoši, Milenko Župljanin, je za Klix.ba potvrdio da su socijalni radnici dolazili u porodice.

"Socijalni radnici su terenski radnici i trebalo bi znati šta oni rade kada su u pitanju ovakve situacije i djeca do 18 godina. Povod zašto su socijalni radnici išli u te porodice je to što djeca ne idu u školu. Odgovore skoro da nismo dobili, jer oni neće da sarađuju. Pitanja koja su im postavljana su uobičajna, to se radi zbog socijalne anamneze, jer za slučaj da stvar dođe do suda, on ništa ne radi bez socijalne anamneze", kaže Župljanin.

Pitali smo u drugom centru za socijalni rad da nam pojasne da li je ovo uobičajena procedura. Rečeno nam je da je osoblje škole to koje obavijesti centre za socijalni rad da djeca ne pohađaju nastavu, nakon što su sami pokušali riješiti problem i nisu uspjeli. Radnici centara za socijalni rad obiđu porodicu i vide u kakvim uvjetima dijete živi te zbog čega ne pohađa nastavu. Međutim, ovdje se ne radi o nečemu što nije poznato. Naprotiv, čitava javnost zna zbog čega djeca ne idu u školu, a roditelji smatraju da je ovo samo još jedan način vršenja pritiska na njih.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: