BiH
6

Roditelji bošnjačkih đaka iz Vrbanjaca danas u OHR-u i OSCE-u

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Roditelji učenika Bošnjaka, koji već drugu sedmicu ne pohađaju nastavu u Osnovnoj školi u Vrbanjcima, kod Kotor-Varoši, najavili su da će danas u Sarajevu razgovarati s predstavnicima OHR-a i OSCE-a o ovim problemima.

Njihova djeca nisu 2. septembra krenula na nastavu u novoj školskoj godini, jer ništa nije urađeno da se u ovoj školi, koja ima 52,78 posto bošnjačke djece, u skladu sa zakonskim propisima uvede nacionalna grupa predmeta.

"Zauzet ćemo konačan stav šta dalje, jer smo suočeni i sa svojevrsnim ucjenama, pa, između ostalog, ne možemo iz škole dobiti ni potrebne potvrde", potvrdio je za Agenciju Fena Nedžad Smajlović, otac troje djece koja pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima.

On je izrazio razočarenje što nemaju razumijevanje predstavnika škole, lokalne zajednice i nadležnog ministarstva za svoje zahtjeve, na koje imaju pravo i po Privremenom sporazumu entitetskih ministarstva obrazovanja, kao i drugim zakonima u RS-u. Stoga su i zatražili sastanak u OHR-u i OSCE-u, jer, kako navodi, ukoliko ne postignu kompromisno rješenje na koje su spremni, roditelji ovih učenika će krajem ove ili naredne sedmice sjesti u školske klupe, umjesto svoje djece.

Smajlović je istakao da nisu tačne informacije da je veći broj đaka bošnjačke nacionalnosti krenuo u ovu školu, navodeći da svega njih četvoro dolazi na nastavu.

Roditelji bošnjačke djece u Vrbanjcima su još prošle godine, u aprilu, i pismeno pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta.

I tada su odgovorili na sve zahtjeve koji je od njih tražio bivši resorni ministar Anton Kasipović, kao i rukovodstvo škole, ali bez uspjeha iako im je i Kasipović potvrdio da imaju pravo da traže uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Rješenje nisu postigli ni s novim ministrom Goranom Mutabdžijom.

Iz OHR-a su potvrdili Feni da su dobili zahtjev roditelja za susretom.