{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjačka djeca u Vrbanjcima 16. dan ne idu u školu, a niko ne nudi rješenje

F
23.9.2013. u 10:38
0
7
Bošnjačka djeca u Vrbanjcima 16. dan ne idu u školu, a niko ne nudi rješenje
0
Bošnjačka djeca u Vrbanjcima 16. dan ne idu u školu,  a niko ne nudi rješenje
Šesnaesti dan bošnjački učenici u Vrbanjcima kod Kotor Varoši ne idu na nastavu jer im i uprkos svim zahtjevima nije omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.
Niko od nadležnih u Republici Srpskoj nije ponudio rješenje, zbog čega su roditelji ovih đaka iz područnog odjeljenja kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima iskazali i danas veliko ogorčenje.

Hava Varošić, majka dvoje đaka u Vrbanjcima, potvrdila je u izjavi Agenciji Fena da su roditelji jedinstveni i neće odustati od svojih zahtjeva i po cijenu da njihova djeca čitavu godinu ne idu na nastavu.

"Tražimo samo ono što nam po zakonu i Ustavu pripada. Kada može da se izvodi nastava uz nacionalnu grupu predmeta u 20 škola u RS-u, tražimo to pravo i za na našu djecu", kazala je Varošić.

Izrazila je nezadovoljstvo prijetnjama koje mogu čuti od nadležnih u RS-u.

"Kaznama nam prijeti ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija, direktor škole, koji odbija izdavanje potvrda da su djeca upisana u školu i na taj način im onemogućava rješavanje statusnih pitanja te policija, koja je dobila nalog za isljeđuje roditelje, posebno žene bez muževa, kao i mediji RS-a koji pokušavaju unijeti pometnju među roditelje, ali neće uspjeti, jer je nas na protestima svako jutro sve više i više", kazala je.

Naglasila je da roditelji nemaju veze s politikom i odbacuju sve neistine da iza svega stoji politika.

"Stalo nam je jedino do naše djece i onoga što im sljeduje po zakonu i Ustavu RS-a", kategorična je Varošić i ističe da će se znati ko je kriv jer niko od nadležnih ne želi da vidi njihove probleme.

I Nedžad Smajlović, otac troje djece koja pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima, potvrdio je Feni da su jedinstveni u stavu da istraju u svojim zahtjevima, ali da nisu naišli na razumijevanje ni lokalnih ni entitetskih vlasti.

"U petak smo išli na razgovor i kod načelnika Općine Kotor Varoš, koji je za 40 minuta koliko smo bili kod njega na razgovoru, uglavnom šutio. Rekao je samo da će stupiti u kontakt s ministrom prosvjete i ne znamo da li će do toga doći", dodao je Smajlović.

Roditelji bošnjačke djece dobili su u subotu podršku Helsinškog komiteta za ljudska prava, ali, navode da ne očekuju puno ni od sutrašnje konferencije o obrazovanju u BiH, iako smatraju da se moraju naći ista rješenja za svu djecu na nivou BiH.

"Naša djeca neće ići u školu dok se ovaj prolem u Vrbanjcima ne riješi", kategoričan je i Smajlović.

U ovoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece i u skladu sa zakonskim propisima roditelji traže da se uvede nacionalna grupa predmeta.

Međutim, iz resornog ministarstva nisu odgovorili pozitivno na te zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: