BiH
0

Bošnjački učenici u Vrbanjcima u ponedjeljak neće u školu

FENA
Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima, u ponedjeljak, 2.septembra, kada u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, neće ići na nastavu.

Razlog za bojkot je poznat, ali ništa nije urađeno da se u ovoj područnoj školi, koja ima 52,78 posto bošnjačke djece, u skladu sa zakonskim propisima uvede nacionalna grupa predmeta.

Ponovo roditelji pozivaju nadležne na razgovor kako bi se pronašlo kompromisno rješenje i ističu da nikoga ne ucjenjuju.

U ponedjeljak će se nezadovoljni roditelji okupiti umjesto djece ispred ove osnovne škole i tražiti da im se obrati bilo ko od nadležnih kako bi razgovarali o ovom problemu.

Iznenađeni i razočarani obrazloženjima ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije, ističu da nisu tačne njegove tvdnje da su postavili umtimatum, te napominju da su još prošle godine, u aprilu, i pismeno pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta, maternji jezik, historija, geografija, priroda i društvo, te vjeronauka da bi se nastava u skladu s tim izvodila još prošle školske godine.

"Odbacujemo ministrove tvdnje o ucjenama, jer mi tražimo osnovna ljudska prava, propisana i u zakonima u RS kada je u pitanju školovanje naše djece", rekao je za Agenciju FENA Nedžad Smajlović, otac troje djece koja pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima.

Ponovivši da u ovoj područnoj školi imamo 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 njih 142 su Bošnjaci, podsjeća uime i ostalih roditelja, da su prilikom pokretanja prve peticije za uvođenje nacionalne grupe predmeta odgovorili na sve zahtjeve koji je od njih tada tražio resorni ministar Anton Kasipović, kao i rukovodstvo škole, ali bez uspjeha iako im je i Kasipović tada potvrdio da imaju pravo da traže uvođenje nacionalne grupe predmeta.

"Na kraju prošle školske godine poslali smo dopis resornom ministarstvu, rukovodstvu općine Kotor Varoš, kao i policiji jer smo zadnja dva dana održali i okupljanje ispred škole uz upozorenje o bojkotu nastave u septembru", napominje Smajlović.

Demantira i jučerašnje tvdnje ministra Gorana Mutabdžije, da su na tom prilikom blokarali magistralne puteve, kao i da su u to bili uključeni i vjerski službenici, koji nemaju djecu u toj školi, što, kaže, nije tačno.

Na tvdnju Mutabdžije da njegov resor nema novaca da uposli dodatni broj nastavnika kako bi se uvela nacionalna grupa predmeta, odgovara da to ne može biti problem bošnjačke djece i njihovih roditelja koji samo traže ono što im pripada po donesenim propisima.

"Neka i ministri malo stegnu kaiš, ako nema novaca, koji ionako mi građani uplaćujemo i u budžet", dodaje Smajlović.

Kaže da ne mogu ova djeca ispaštati zbog ministrovih navoda da se u RS-u neće uvesti nacionalna grupa predmeta za Bošnjake, jer to nije urađeno ni u Federaciji BiH za Srbe.

"Mi podržavamo stav da se svi bore za svoja prava i voljeli bi da se to dogovori na nivou cijele BiH. Ne bježimo od činjenice da djeca uče i latinicu i ćirilicu, da uče o Branku Ćopiću ili bilo kojem drugom piscu", rekao je Smajlović za Fenu, ali i napomenuo da, iako u ovom naselju živi značajan broj bošnjačkog stanovništva, u školi su uposlene samo tri osobe te nacionalnosti.

U ponedjeljak će, kaže, predložiti i kompromisno rješenje i spremni su na razgovor, a ostaje da se vidi da li će nadležni u RS odgovoriti na njihove ponovljene zahtjeve na koje imaju zakonsko pravo.