BiH
0

I roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca dolaze u Sarajevo

Anadolija
"Pravo da se našoj djeci omogući pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta tražit ćemo u Sarajevu, gdje ćemo se pridružiti roditeljima i njihovoj djeci iz Konjević Polja", kazala je za agenciju Anadolija Hava Varošić, majka dvoje učenika iz Vrabanjaca, kod Kotor Varoši.

Podsjećamo, bojkot nastave bošnjačkih učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu "Sveti Sava" traje od početka školske godine.

"Mi roditelji jednostavno nećemo odustati od svojih zahtjeva, jer nakon dvije godine praznih obećanja od Ministarstva prosvjete tražimo da ispoštuje obaveze koje proizilaze iz Ustava RS i međuentitetskog privremenog sporazuma o pravu na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta za učenike, pripadnike konstitutivnih naroda", naglasila je Varoš.

Prema njenim riječima, "zapanjujući je nivo ignorisanja koji je prema zahtjevima roditelja iskazao ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija“.

"Bošnjački učenici čine više od polovine od ukupnog broja učenika koji pohađaju školu 'Sveti Sava' u Vrbanjcima. Ali to ne zanima ni ministra prosvjete, ni načelnika opštine Kotor Varoš. Na isti način nas ignoriše i direktorica škole koja nam se za sve ovo vrijeme, iako se svako jutro okupljamo ispred škole, nije nijednom obratila“, vidno ogorčena ispričala je za AA Hava Varoš.

Zaključila je da su od njihove djece "digli ruke i predstavnici OSCE-a i OHR-a, "koji su prestali da ih obilaze i interesuju se za cijeli slučaj".

"Stoga nam i ne preostaje ništa drugu nego da zajedno sa roditeljima iz Konjević Polja u Sarajevu skrenemo pažnju i bh. javnosti i međunarodne zajednice na naše probleme i pokušamo se izboriti za svoja prava“, zaključila je Varoš.