BiH
17

Roditelji i učenici iz Vrbanjaca krenuli na proteste u Sarajevo

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bošnjački povratnici u Vrbanjce, opština Kotor Varoš, ukupno oko stotinu roditelja i djece koja pohađaju područnu osnovnu školu Sveti Sava, kao što su i najavili jutros su krenuli put Sarajeva.

Oni će se pridružiti roditeljima i djeci iz Konjević Polja koji već treću nedjelju protestuju ispred Ureda visokog predstavnika zbog odbijanja Ministarstva prosvjete RS da u nastavni plan uvrsti grupu nacionalnih predmeta i time ispoštuje privremeni sporazum sklopljen između entiteta 2002. godine, kojim se bošnjačkim i hrvatskim učenicima u RS-u, odnosno srpskim učenicima u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

U izjavi za agenciju Anadolija Nedžad Smajlović, jedan od roditelja kazao je da planiraju da se u Sarajevu zadrže samo tokom današnjeg dana.

"Ovo je samo upozorenje i domaćim političarima i međunarodnim institucijama na kršenje osnovnih ljudskih prava kojem su naša djeca izložena. Trebamo se sastati i s predstavnicima Vijeća Evrope, ali ako ne bude pomaka spremni smo se vratiti u Sarajevo i nastaviti našu borbu", rekao je Smajlović.

Istakao je da je "roditeljima kao i njemu samom izuzetno teško što su djecu poveli sa sobom, ali je to jedini način da ne ostanu nevidljiv".

Iako u područnoj OŠ Sveti Sava u Vrbanjcima bošnjački učenici čine blizu 57 posto ukupne učeničke populacije, a u svakom razredu ima preko 18 učenika Bošnjaka, čime su ispunjeni uvjeti iz privremenog sporazuma, ministar prosvjete RS Goran Mutapdžija odbio je ispuniti obećanje svog prethodnika Antona Kasipovića i omogućiti učenicima nastavu iz grupe nacionalnih predmeta.Bošnjački povratnici  odlučno odbijaju, kako kažu, ovaj vid prisilne asimilacije i ističu da su ogorčeni položajem povratničke populacije na području opštine Kotor Varoš.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić rekao je za agenciju Anadolija da je od predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića tražio da se uključi u rješavanje problema bošnjačkih učenika iz Konjević Polja i Vrbanjaca, ali da nije dobio nikakav odgovor.Stoga će, najavio je Salkić, na današnjoj sjednici Narodne skupštine, u okviru poslaničkog sata, ponovo postaviti pitanje ministru Mutapdžiji, kako i kada misli riješiti ovaj problem.