Nije konstituirano Vijeće naroda RS-a
0

SNSD-u sporan izbor kandidata SDP-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vijeće naroda Republike Srpske danas nije konstituirano, a sjednica je prekinuta na zahtjev Kluba Bošnjaka jer njihov kandidat za predsjedavajućeg nije mogao dobiti potrebnu podršku ostalih klubova.

Nastavak sjednice zakazan je za 27. decembra.

Potpredsjednik Vijeća naroda RS-a u starom sazivu Momir Malić pojasnio je u izjavi novinarima da su svi delegati u Vijeću naroda RS-a izrazili spremnost da predsjedavajući bude iz reda Bošnjaka, ali da delegati koji imaju većinu nisu bili spremni dati svoj glas kandidatu SDP-a Mirsadu Đapi.

“Delegati iz Kluba Bošnjaka suočeni s činjenicom da Đapo neće dobiti dovoljan broj glasova molili su da odgodimo daljnji tok sjednice da bismo vjerovatno našli drugo rješenje. Za delegate koji imaju većinu prihvatljivo je rješenje da to bude delegat iz SDA“, rekao je Malić.

Klubu Bošnjaka dat je rok da do ponedjeljka do 12 sati predlože novog kandidata, te, navodi Malić, ako oni i dalje ostanu pritom da je to Đapo bit će primorani izabrati predsjedavajućeg iz nekog od ostalih klubova jer imaju kapacitet za to.

“Ako gospoda iz bošnjačkog kluba dođu u ponedjeljak s istim prijedlogom, očekujem da on sigurno neće biti izglasan i onda ćemo mi ići u drugo rješenje i izabrat ćemo vjerovatno predsjedavajućeg iz nekog od klubova ostalih dvaju konstitutivnih naroda jer moramo Vijeće staviti u funkciju, a na taj način nećemo prekršiti Ustav RS-a“, rekao je Malić.

Na pitanje zašto Đapo nije prihvatljivo rješenje, Malić je rekao da Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije prihvatljiv delegat iz SDP-a zbog svih okolnosti u kojim su se našle ove dvije stranke.

On je ponovio da SDP na ovaj način želi “blokirati formiranje vlasti u RS-u”.

Napominje ipak da se u ponedjeljak mora formirati Vijeće naroda RS-a, jer ono mora potvrditi u Skupštini RS-a usvojeni budžet RS-a te formiranje nove Vlade RS-a.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i visoki funkcioner SDA Ramiz Salkić nada se da će se do ponedjeljka naći kompromisno rješenje i da će „autentični“ prijedlog Kluba Bošnjaka dobiti većinu i biti izabran na funkciju predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a.

Ta funkcija treba da pripadne Bošnjacima, jer, podsjeća, na taj način će se ispoštovati ustavna odrednica da ovaj narod ima svog predstavnika na jednoj od visokih funkcija u RS-u.

Salkić je rekao da SDA ne može promijeniti mišljenje kada je u pitanju koalicija SDA-SDP, ne samo zbog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a nego i zbog krupnijih stvari.

"Ubijeđen sam da mi nećemo promijeniti mišljenje i ostajemo pritom da predsjedavajući Vijeća naroda RS-a bude kandidat SDP-a Mirsad Đapo. Da li će SDP imati neke konkretne poteze na tom planu, o tome ne mogu govoriti“, rekao je Salkić.

Na Malićevu izjavu da će, ako SDA-SDP opet u ponedjeljak predloži Đapu, ostali klubovi u Vijeću naroda RS-a predložiti i izabrati drugog kandidata iz nekog od ostalih klubova, Salkić je rekao da to ne bi bio mudar politički potez iz prostog razloga što bi jedan konstitutivni narod ostao mimo raspodjele pozicija, što ne bi bilo dobro za sveukupne političke prilike kako u RS, tako i u Bosni i Hercegovini.