BiH
0

Nema dogovora o kandidatima za rukovodstvo Vijeća naroda RS-a

FENA
Predstavnici političkih stranaka nisu danas postigli dogovor o tome kojem klubu će pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske te potpredsjedavajućih iz reda konstitutivnih naroda i ostalih.

Za sada ostaje jedino izvjesno da je konstituirajuća sjednica Vijeća zakazana za 23. decembar.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske u dosadašnjem sazivu Dževad Osmančević potvrdio je da je jedino o čemu su se usaglasili to da predsjedavajući Vijeća naroda RS-a bude Bošnjak, dok se o personalnim rješenjima nije glasalo.

Potpredsjednik SDPBiH Slobodan Popović kaže da, uz puno uvažavanje drugih kandidata, ta stranka neće odustati od svog kandidata, Mirsada Đape, za funkciju predsjedavajućeg.

“Imali smo dogovor i sa SDA da Đapo bude kandidat i mislim da se od toga ne može odustati, jer onda to može dovesti i do blokade konstituiranja Vijeća naroda RS-a”, rekao je Popović.

Nesporazumi koji su se desili u međuvremenu sa SNSD-om, kako tvrdi, ne smiju da dovedu do te blokade.

Potvrđuje i da je upitan eventualni izbor Đape, bez glasova delegata Vijeća naroda RS-a iz SNSD-a.

S druge strane, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić optužuje SDPBiH za “pokušaj blokade Vijeća naroda RS-a”, te “za pokušaj ucjene”, što SNSD, SP i HDZ BiH neće prihvatiti.

Dao je i ocjenju da današnji sastanak “nije bio nimalo harmoničan”, jer je “SDPBiH zaprijetio blokadom Vijeća, iako ono još nije konstituirano”.

To je, ustvrdio je on, “neviđeni bezobrazluk, jer SDPBiH pokušava da ucjenjuje sa svoja tri, ostalih 25 delegata Vijeća naroda”.

“Sada je potpuno jasno da SDPBiH pokušava da blokira cijelu RS. Razvaljuju političku scenu BiH gore nego što je to nekada radio Haris Silajdžić”, rekao je Radojičić.

Ističući da njegova stranka još nema svoje prijeloge kandidata u rukovodstvo Vijeća, dodao je da oni ipak neće prekršiti ustave RS-a i BiH kada je u pitanju raspodjela ključnih funkcija u skladu s odlukom o konstitutivnosti naroda.

Visoki funkcioner SDA Ramiz Salkić potvrdio je da se još ne zna ko će biti predsjedavajući Vijeća naroda te da ima raniji dogovor da SDA podrži kandidata SDPBiH, ali da “nije vidio ko je njihov prijeldog”.

Podsjećanja radi, u Vijeće naroda RS-a dolaze “na potvrdu” svi akti usvojeni u Narodnoj skupštini.

Tek kada tri kluba iz reda konstitutivnih naroda i četvrti iz reda ostalih ocijene da zakoni ne narušavaju vitalne nacionalne interese, oni mogu i stupiti na snagu.