|

Izbor Malića je flagrantno kršenje Ustava RS-a

Izbor Malića je flagrantno kršenje Ustava RS-a
0
S
Piše: A. Karadža
27.12.2010. u 15:52
39
komentara
0

dijeljenja
Izbor Malića je flagrantno kršenje Ustava RS-a
Izborom Momira Malića za predsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske, a Zorana Lipovca i Miroslava Mikeša za potpredsjedavajuće završeno je konstituisanje ovog tijela, što je izazvalo žestoko protivljenje delegata Kluba Bošnjaka, koji su napustili sjednicu i povukli se u svoje prostorije gdje odlučuju o narednim koracima koje će preduzeti.
Kako je bilo i očekivano, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakao je da je Vijeće naroda konstituisano bez kršenja Ustava RS ili Poslovnika o radu.

Klub Bošnjaka napustio je sjednicu nakon što njihov kandidat, Mirsad Đapo nije izabran na poziciju predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a. Vijeće naroda donijelo je odluku da predsjedavajući Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović obavlja funkciju potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda dok taj klub ne predloži svog kandidata za tu dužnost, s čim se nije složio ni Hadžiomerović ni Klub Bošnjaka.

Klub delegata Bošnjačkog naroda upozorava da shodno odredbama člana 69. Ustava Republike Srpske pozicija predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a pripada predstavniku bošnjačkog naroda, s obzirom na činjenicu da će mandatar za sastav Vlade RS-a biti Aleksandar Džombić, iz reda srpskog naroda.

"Želimo upozoriti da bi svaki prijedlog koji bi odstupao od Ustava RS-a, odnosno koji bi zanemarivao činjenicu da ova funkcija treba biti popunja predstavnikom bošnjačkog naroda, za nas neprihvatljiv", stoji u dopisu koji je potpisao Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka.

U dopisu se navodi da Klub Bošnjaka neće predložiti potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda niti će prisustvovati glasanju smatrajući da se radi o radnjama koje nisu u skladu sa Ustavom RS-a.

Klub Bošnjaka ističe da će, ukoliko bude izabran predsjedavajući Vijeća naroda iz reda druga dva konstitutivna naroda ili ostalih, pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

To bi za posljedicu moglo imati odlaganje konstituisanja vlasti u previđenim rokovima te realizaciju već usvojenih odluka i zakona u Narodnoj skupštini RS-a.

SDP-ov delegat u Vijeću naroda RS-a Slobodan Popović rekao je za Sarajevo-x.com da je ovakva odluka flagrantan primjer kršenja člana 69. Ustava Republike Srpske, koja će za posljedicu imati pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. On je dodao da je van pameti njihova "naredba" da se na mjesto potpredsjednika Vijeća naroda postavi Hadžiomerović koji je to odbio.

I on je rekao da će ovakva odluka imati za posljedicu blokiranje funkcionisanja vlasti na zakonodavnom i izvršnom nivou.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...