{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

F
2.7.2011. u 13:38
0
53
SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale
0
SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale
Članovi Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović i Damir Mašić borave u Atini gdje se održava sjednica Vijeća Socijalističke internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, čiji je SDPBiH punopravni član.
Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća SI bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.

Značajno vrijeme ovog zasjedanja Vijeća SI je posvećeno i reformama u samom radu Internacionale. To se, pored drugih stvari, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet SI je dao niz preporuka, između kojih je i preporuka za suspenziju SNSD-a, a koju je Vijeća SI i usvojilo.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.

Delegacija SDP-a je tokom trajanja Vijeća SI imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta. Na ovim susretima data je puna podrška radu SDP-ovih vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i principima na kojim SDP želi učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: