{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

F
2.7.2011. u 13:38
0
53
SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale
0
SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale
Članovi Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović i Damir Mašić borave u Atini gdje se održava sjednica Vijeća Socijalističke internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, čiji je SDPBiH punopravni član.
Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća SI bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.

Značajno vrijeme ovog zasjedanja Vijeća SI je posvećeno i reformama u samom radu Internacionale. To se, pored drugih stvari, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet SI je dao niz preporuka, između kojih je i preporuka za suspenziju SNSD-a, a koju je Vijeća SI i usvojilo.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.

Delegacija SDP-a je tokom trajanja Vijeća SI imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta. Na ovim susretima data je puna podrška radu SDP-ovih vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i principima na kojim SDP želi učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: