Oštre optužbe
0

Radojičić: SDP godinama pokušava nauditi SNSD-u

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić optužio je SDPBiH da "već tri godine pokušava da isključi SNSD iz Socijalističke internacionale".

Komentirajući jučerašnju vijest da je Vijeće Socijalističke internacionale u Atini, na osnovu preporuke Etičkog komiteta, suspendovalo SNSD Milorada Dodika iz ove organizacije, Radojičić je rekao da su informacije SNSD-a o tome "nešto drugačije".

Tu vijest je, tvrdi, plasirao SDPBiH, koji se već tri godine bori da se SNSD isključi iz Socijalističke internacionale.

"SNSD je već tri godine pod istragom na osnovu tužbi SDP-a i predsjednika te partije Zlatka Lagumdžije koji pokušavaju da izlobiraju naše isključenje iz Socijalističke internacionale", rekao je Radojičić novinarima.

"Naša informacija je da će nam ponovo, po tužbi SDPBiH, biti upućen upitnik o kojem treba da se izjasnimo do septembra i da se opet izvrši neki monitoring", rekao je Radojičić.

Ocijenio je da se ovdje radi i o prenošenju "unutrašnje borbe između SNSD-a i SDPBiH i na vanjski plan, što SDPBiH već godinama radi i pokušava da ‘naudi’ SNSD-u".

Mediji su jučer prenijeli informaciju po kojoj je predsjednik Etičkog komiteta Socijalističke internacionale Maurice Braud rekao da je proces monitoringa SNSD i pored brojnih upozorenja, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici i da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke.

SNSD je, kako je saopćeno, upozoren da, ako se nešto značajno ne promijeni u ponašanju i djelovanju te stranke, slijedi njeno definitivno isključenje iz Socijalističke internacionale.