Damir Hadžić za Sarajevo-x.com
0

"SDS ima umjereniju politiku od SNSD-a"

Piše: T. Sekulić
Damir Hadžić
Damir Hadžić
Damir Hadžić, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), kazao je da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u posljednje tri godine na najdirektniji način demonstrira nacionalizam i da njihova retorika nema veze sa socijaldemokratijom.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da će od organa stranke SNSD zatražiti da se SNSD isključi iz Socijaliastičke internacionale Hadžić je kazao da je to reakcija nervoznog čovjeka, a ne racionalnog bića.

"Javnost navikla na Dodikove komentare"

U razgovoru za Sarajevo-x.com Hadžić je istakao da su mediji i javnost već "navikli" na Dodikove komentare, ali njegova najava da će se isključiti iz Socijaliastičke internacionale i da bi im više koristi mogla donijeti saradnja sa nekim moćnim partijama, kao što je Jedinstvena Rusija, ne samo da dovodi u pitanje opredjeljenost ka evropskim intergacijama, već postaju upitni i sami odnosi unutar BiH.

"Kao predsjednik Republike Srpske on ne bi smio imati takvu retoriku, mada sam očekivao takvu reakciju, jer u SNSD-u je samo još Igoru Radojičiću stalo do članstva u Socijalističkoj internacionali", rekao je Hadžić, a zatim se osvrnuo na optužbe potpredsjednika SNSD-a, Radojičića, koji je kazao da "SDP BiH već tri godine pokušava isključiti SNSD iz Socijalističke internacionale".

"SNSD demonstrira nacionalizam"

"Politika SNSD-a u posljednje tri godine nema veze sa socijaldemokratijom i tom retorikom ne doprinose pomirenju i stvaranju harmonične atmosfere, što bi kao socijaldemokrati trebali činiti. SNSD je preuzeo doktrinu SDS-a i mogu slobodno reći da je politika SDS-a danas umjerenija od njihove", kazao je Hadžić za Sarajevo-x.com.

On je dodao da bi SDP i SNSD, kao dvije socijaldemokratske stranke, trebali graditi bolju atmosferu u BiH, nimalo sličnu ovoj u posljednjih 20 godina, međutim, SNSD, kaže Hadžić, umjesto toga demonstrira nacionalizam i ekstremizam.

"U naredna četitri mjeseca bit će praćen rad i djelovanje SNSD-a i ukoliko ne promijene, ne samo retoriku već i ponašanje, uslijedit će njihovo definitivno isključenje iz Socijalističke internacionale", istakao je Hadžić.

Podsjetimo, na sjednici Vijeća Socijalističke internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, Etički komitet dao je preporuku za suspenziju SNSD-a, a koju je Vijeće SI usvojilo.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da ukoliko se nešto značajno ne promijeni u njihovom djelovanju, u kratkom vremenskom roku, bit će isključeni iz Socijalističke internacionale.