Reagovali iz Beograda
0

Protivljenje Tadića odgodilo suspenziju SNSD-a

SRNA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Odluka o suspenziji Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Socijalističke internacionale odgođena je za septembar zbog velikog protivljenja Demokratske stranke, koju su na Skupštini u Atini predstavljali Boris Tadić i Vuk Jeremić, pišu beogradske "Večernje novosti".

"Reagovali smo na pokušaj da se Dodikova stranka isključi. Napad je bio neprincipijelan, s obzirom na to da je predvođen onima koji upravo ovog trenutka rade ono za šta optužuju Dodikovu stranku", rekao je za "Večernje novosti" ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je ocijenio da bi isključenjem SNSD-a bila nanesena velika šteta političkoj ljevici na Balkanu.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je za "Novosti" da će konačna odluka u vezi sa suspenzijom biti donesena u septembru. 

Radojičić je naveo da je Etički komitet Socijalističke internacionale poslao upitnik Dodikovoj partiji, koja treba da ga u roku od dva mjeseca popuni i vrati i onda će se odlučivati po zahtjevu za suspenziju. 

"Sve je ovo dio taktike u vezi sa postizbornom situacijom u BiH, a koja ima cilj da izoluje i oslabi SNSD, trenutno najjaču političku partiju, što očigledno mnogima ne odgovara", rekao je Radojičić. 

On je objasnio da je SNSD pod nadzorom Etičkog komiteta Socijalističe internacionale već tri godine, jer predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija od 2008. godine piše tužbe i žalbe protiv Dodikove stranke. 
Radojičić kaže da za SNSD postaje zamorno i ponižavajuće da toliko dugo bude na optuženičkoj klupi.