{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD pozvao građane entiteta da se na popisu izjasne kao "državljani RS"

S
29.9.2013. u 12:48
0
216
SNSD pozvao građane entiteta da se na popisu izjasne kao "državljani RS"
0
SNSD pozvao građane entiteta da se na popisu izjasne kao "državljani RS"
Dušica Savić (Foto: Anadolija)
SNSD očekuje da će u Briselu 1. oktobra biti postignut dogovor o provođenju odluke "Sejdić–Finci" i mehanizma koordinacije, kako ovi uslovi ne bili dalja prepreka na evropskom putu BiH.
"Očekujemo da će relevantne političke stranke u Federaciji BiH naći način da postignu konsenzus, kako bi i oni došli sa zajedničkim stavom u Brisel", rekla je portparolka SNSD-a Dušica Savić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je ponovila da Republika Srpska ima utvrđen stav o provođenju odluke "Sejdić–Finci", a to je direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS, te da u tom pogledu nije nikakva prepreka za postizanje konačnog dogovora.

"Smatramo da Republika Srpska o ovom pitanju ima stav koji u potpunosti štiti njene interese", rekla je Savićeva i dodala da SNSD podržava svaku vrstu dogovora relevantnih političkih faktora u FBiH.

Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, kaže Savićeva, sve odluke koje nisu u izričitoj nadležnosti BiH, mogu da se donose isključivo konsenzusom, a odluke o evropskim pitanjima treba da se donose po postojećim procedurama u institucijama BiH.

Govoreći o sastanku lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića u Banjoj Luci, Savićeva je rekla da SNSD podržava dogovor koji je HDZ BiH postigao sa SDA, a koji podrazumijeva da se dva člana Predsjedništva iz FBiH biraju direktno.

"SNSD smatra veoma važnim da se osigura da jedan narod ne bira predstavnika u Predsjedništva BiH iz reda drugog naroda", podsjetila je Savićeva.

Ona je dodala da je sa HDZ-om BiH postignut dogovor da se ubrza proces imenovanja u agencijama, nakon što je došlo do promjena u relacijama SNSD-a i SDS-a.

Povodom izjave lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije da smjena kadrova SDS-a na nivou BiH predstvlja pokušaj prenošenja krize iz Republike Srpske na nivo BiH, Savićeva je rekla da u RS ne postoji nikakva kriza, niti je postojala, pa se samim tim ne može ni prenijeti na nivo BiH.

Savićeva je u ime SNSD-a pozvala građane da se odazovu popisu stanovništa koji počinje 1. oktobra.

"Osim nacionalne i vjerske pripadnosti, podsjećam građane RS-a da je njihova obaveza da se prilikom popisa izjasne kao državljani RS-a“, zaključila je Savić.

Komentarišući indicije da bi SDA opet mogao da blokira zakon o jedinstvenom matičnom broju, Savićeva je ocijenila da to najbolje pokazuje odnos političkih partija u FBiH prema njihovim građanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: