{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBB i SNSD: Bliže smo pronalaženju rješenja

F
5.10.2013. u 16:18
2
15
SBB i SNSD: Bliže smo pronalaženju rješenja
2
Sastanak delegacija Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata održava se danas u Sarajevu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je na konferenciji za medije u pauzi sastanka da su teme sastanka implementacija presude "Sejdić-Finci", pitanje vojne i državne imovine, kao i određenih investicija te da misli da su dvije strane danas, u političkom smislu, bliže pronalaženju rješenja.

Naglasio je da prijedlog SDA i HDZ-a predstavlja podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački entitet na šta SBB neće pristati već će se zalagati za Briselski model, odnosno 10 izbornih jedinica u FBiH i elektore koji će omogućiti da jedan narod ne bira člana Predsjedništva BiH drugom narodu.

"Na tom modelu treba raditi i mislim da smo vrlo blizu da s Draganom Čovićem napravimo neku vrstu preliminarnog dogovora", rekao je Radončić.

Najavio je da će u ponedjeljak razgovarati sa Čovićem, te s Martinom Ragužom, Zlatkom Lagumdžijom i Peterom Sorensenom i da vjeruje da će rješenje biti usaglašeno do 10. oktobra.

Radončić je potcrtao da će pristati na sastanak i sa bilo kim iz SDA ko mu pokaže "papir" da je v.d. predsjednika te stranke, dok zamjenik predsjednika SDA može razgovarati s potpredsjednikom SBB-a.

On je dodao da će SBB podržati prijedlog da pitanje vojne i državne imovine bude rješavano zajedno.

Radončić je istakao da je tokom razgovora usaglašeno da treba učiniti sve kako bi se svaki građanin mogao slobodno izjašnjavati na popisu stanovništva koji je u toku, što se odnosi i na Bošnjake u RS-u.

Upitan za stav SBB-a o smjeni Mirka Šarovića, Radončić je rekao da će organi stranke razmotriti to pitanje te da to nije stvar ličnog odnosa prema tom čovjeku već su u pitanju politički odnosi stranaka u Vijeću ministara BiH.

"Milorad Dodik nas je doveo u situaciju da između dva zla biramo manje, odnosno hoćemo li sarađivati s SNSD-om ili SDS-om", kazao je Radončić te dodao da SNSD "nije imao vojsku koja je pobila Bošnjake i nema hipoteku ratnih zločina".

On smatra da treba razmotriti šta bi značio izlazak SDS-a, a šta izlazak SNSD-a iz vlasti, jer bi, po njemu, ovo drugo uzrokovalo potpunu paralizu vlasti na državnom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je dogovoreno da sa sastanka bude poslan apel i popisivačima i građanima da daju vjerodostojne podatke kako bi taj proces bio korektan.

"Gdje god postoje zabilježeni propusti potrebno je intervenisati u dijelu u kojem to zakon dozvoljava. Oni koji su spremni da krše zakon, bilo popisivači ili oni koji daju podatke, morat će biti spremni i da se suoče sa zakonom onog trenutka kada podaci postanu javni", kazao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: