BiH
64

SDA: Treba razgovarati sa SBB-om

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Sarajevu se održava sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj se razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, popisu stanovništva, kao i o mnogim drugim temama. U fokusu interesovanja novinara bili su razgovori sa Savezom za bolju budućnost.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, kazao je na početku da će ova stranka na bh. političkoj sceni u narednom periodu biti nešto aktivnija, zavisno od mogućnosti.

"Želimo biti dio procesa rješavanja osnovnih problema BiH kada je u pitanju aplikacija za kandidatski status za članstvo u EU, rješavanje vojne imovine, jedinstvenog matičnog broja... Razgovarat ćemo s HDZ-ovima, PDP-om, ali i sa ostalim strankama u RS-u. Razmatrali smo određene inicijative koje postoje kad su u pitanju razgovori sa SBB-om. Smatramo da o najvažnijim strateškim pitanjima trebamo razgovarati i sa tom strankom i da se na nižim nivoima obavljaju razgovori. Na nivou potpredsjednika (SDA - SBB) dogovoreno je da se razgovara u smislu rješavanja pitanja od općeg interesa, kao što su presuda 'Sejdić-Finci' i vojna imovina", kazao je Tihić.

O eventualnoj ponudi partnerstva SBB-u i dva HDZ-a na federalnom nivou, Tihić je kazao da je već dogovoreno da se razgovara na nivou od lokalnih, kantonalnih pa do najviših nivoa stranaka.

"Vrijeme će pokazati da li postoje uslovi i interesi da 2014. godine pravimo koaliciju sa SBB-om ili nekom drugom strankom. To svakako zavisi od rezultata izbora", izjavio je Tihić.

"Šta će iz tih razgovora proizaći, da li će to biti samo u smislu podrške projektima od općeg interesa, ili će značiti neku saradnju u većem obliku, treba sačekati. Ne treba biti previše ambiciozan", dodao je.

Što se izvršne vlasti u Federaciji BiH tiče, Tihić je kazao da jasno definisana većina ne postoji i ona se formira na osnovu tačaka dnevnog reda i interesa političkih stranaka u vlasti.

"Tako nekada stranke koje su u političkoj opoziciji u odnosu na SDP glasaju za njihove prijedloge, što se jučer desilo. SDA nekada ima svoje stavove i politiku, koji se nekada poklapaju sa stavovima HSP-a i NSRB. S druge strane, te stranke nekad glasaju kako SDP glasa. To nije dobro, jer nemamo jednu ozbiljnu politiku", pojasnio je čelni čovjek SDA.

On je pozvao šest lidera parlamentarne većine na državnom nivou da rade svoj posao, da pripreme zakon o jedinstvenom matičnom broju i upute ga u parlamentarnu proceduru.

"Pred nama je veoma važan projekt, a to je popis stanovništva. Politička klima tome ne odgovara jer ove turbulencije politiziraju mnoga pitanja i odgovore. Mi ćemo se pobrinuti da se popis napravi po zakonu i spriječiti bilo kakav inžinjering", kazao je predsjednik SDA.

SDA je na današnjoj sjednici odbacila Deklaraciju Narodne skupštine RS-a o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, u kojoj, između ostalog, navode da je "konflikt u Bosni i Hercegovini imao karakter građanskog rata, sa visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora".

"Deklaracija je neutemeljena i diskriminatorska, falsifikuje historiju BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. To je samo jedan politički pogled na ovaj period i ne doprinosi boljem razumijevanju ako svako sa svoje strane usvaja deklaracije i iznosi svoje poglede", kazao je Tihić.

U Prijedoru će u subotu biti održana i sjednica Glavnog odbora SDA.