BiH
0

Sulejman Tihić: SDA ne želi ulaziti u vlast, Čovićev zahtjev za ukidanje FBiH je nerealan

Klix.ba
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija kako ta stranka nije spremna da ponovo bude dio vlasti nešto više od godinu dana do Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

"S obzirom na okolnosti kako je SDA izbačena iz vlasti i sve ovo što je do sada urađeno, odnosno što ništa nije urađeno u korist Bosne i Hercegovine, nego samo na njenu štetu, SDA sada nije spremna razgovarati i učestvovati u vlasti do kraja ovog mandata. Neka odgovornost za to snose oni koji su dio vlasti i koji su izbacili iz SDA iz Vijeća ministara BiH", govori Tihić za agenciju Anadolija.

Ipak, nastavlja on, SDA se trudi da bude dio rješenja kada je riječ o implementaciji presude u slučaju ''Sejdić-Finci'', vojne imovine, odnosno svih pitanja čije rješavanje je neophodno na putu kao NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

"Prije nekoliko dana sam razgovarao sa Draganom Čovićem, liderom HDZBiH, i iznio sam nekoliko varijanti mogućeg načina provedbe presude u slučaju Sjedić-Finci do 16. septembra kad će o tome razgovarati naši predstavnici. Nadam se da ćemo tada doći do jednog usuglašenog stava. Opcije su otvorene, dakle, i direktnoga, a i indirektnoga izbora. Na sastanku rukovodstava 16. septembra otvorit ćemo pitanje Mostara, Brčkog i 'mješovitih kantona Srednjobosanskog (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom (HNK)", ističe Tihić.

Na pitanje šta misli o Čovićevom prijedlogu o ukidanju Federacije BiH, Tihić je rekao da to "nije realno i moguće".

"To nije po Daytonskom sporazumu... Tu onda zadire u suštinu Daytonskog sporazuma. Mi nismo na tu temu spremni razgovarati. To dolazi u obzir samo u slučaju simetrije, dakle, da se ukine i Republika Srpska (RS)", rekao je.

Tihić je pozvao sve probosanske stranke na koaliciju za Opće izbore 2014. godine u RS-u.

"Mi smo spremni kao i na izborima prošli put da pravimo predizbornu koaliciju u RS. Jer, dešava se rasipanje glasova. To je bilo prošlog puta, izgubili smo najmanje dva poslanika u Skupštini RS za šta je nedostajalo 1.200 glasova. Neke stranke su dobivale i po 5.000 glasova no nisu dobile poslanika. Spremni smo sa svima, sa svim strankama bosanske orijentacije, praviti predizbornu koaliciju u RS", rekao je Tihić.

Spremni na postizborne koalicije u FBiH

No, na izbore u Federaciji BiH SDA će definitivno sama, tvrdi on.

"Kada je u pitanju FBiH, tu ćemo svakako ići samostalno. Poslije izbora otvoreni smo za koalicije za svima sa kojima se možemo dogovoriti i čiji programi su slični našem", potvrdio je čelnik SDA.

"Borimo se za bolju poziciju Bošnjaka"

Upitan što će SDA učiniti u pogledu posljednjih napada na Bošnjake u RS, jer ta stranka ima svoje predstavnike u organima u RS i da tamo praktično jedini predstavljaju Bošnjake, Tihić je istakao da se njegova stranka bori onoliko koliko ima glasova.

"Činimo sve da im poboljšamo poziciju Bošnjaka u RS. Osim toga, znate da je zamjenik predsjednika naše stranke Bakir Izetbegović uspio isposlovati kredit za povratak od 100 miliona eura od strane Turske. I to je aktivnost SDA. Tu je i naš rad na terenu kad je u pitanju popis. Nijedna stranka nije aktivna kao SDA oko ovog pitanja. Ne znam da li se uopće ijedna druga stranka angažirana na tim poslovima osim nas. Mi svaki dan radimo kako bi se taj popis proveli na zakonit način. No, naša snaga i moć zavise od broja birača koji glasaju za nas, od birača koji uopće izlaze na izbore. Ovo je apel svima koji žive u inostranstvu da izlaze i glasaju. Onda će naša politička moć biti veća i više će se reflektirati na terenu", dodao je.

"Podjele u RS su šansa za Bošnjake"

Tihić je ocijenio da Bošnjaci svoju šansu trebaju vidjeti u podjelama u RS-u i činjenici da trenutno na političkoj sceni tog entiteta djeluju dva ujednačena tabora.

"Na jednoj strani je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na drugoj Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i druge stranke. Bošnjački predstavnici bi mogli bit značajan tas na vagi i imali bi daleko veću moć da se bore za interese Bošnjaka i povratnika. Ali, građani moraju da izađu na izbore i da glasaju", poručio je Tihić u razgovoru za agenciju Anadolija.