BiH
0

SNSD i SDS ponavljaju: Ključ za vijeće ministara je u FBiH

FENA
Predstavnici SNSD-a i SDS-a uoči novog sastanka šest vodećih lidera, koji će biti održan sutra u Sarajevu, ponavljaju da je ključ za formiranje Vijeća ministara u Federaciji BiH te da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Taj stav ponovo naglašava i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je istakao da se u procesu formiranja vlasti mora poštovati “slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma”, i podsjeća da Republika Srpska zahtijeva četiri ministarska mjesta, od kojih i resor diplomatije.

Predstavnici RS-a, naveo je, ostaju za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta.

"Do sada smo imali uspješno formiranje Vijeća ministara na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", naveo je Dodik u ponedjeljak, gostujući na Radio-televiziji RS-a i dodao da karakter Vijeća ministara, koji po svojim osobinama nije vlada, govori o principu predstavljanja naroda.

"Belgijska vlada nije formirana godinu dana upravo iz istog razloga predstavljanja naroda", ocijenio je Dodik.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić ponovio je da ponuda iz Brčkog, gdje je održan posljednji sastanak lidera, više ne važi i da će predstavnici RS-a ponovo u raspodjeli pozicija tražiti da se poštuje princip rotacije i da RS dobije, kako kaže, ustavom propisanu kvotu - četiri ministarstva.

Bosić je ovo izjavio povodom najavljenog sastanka šest vodećih lidera koji će biti održan u Sarajevu, naglašavajući da je problem u nedostatku razumijevanja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

“Ako postoji politička volja između stranaka u Federaciji BiH, onda je dogovor moguć. Međutim, odbijanjem fer predloga koji smo ponudili u Brčkom od stranaka iz Federacije navodi nas na sumnju da zaista žele formirati Vijeće ministara", kaže Bosić.

Posebno je, navodi, sumnjičav nakon prijedloga lidera SDA Sulejmana Tihića o podjeli pozicija u državnim agencijama, za koji kaže da ga predstavnici RS-a sigurno neće prihvatiti ako se nađe na stolu u Sarajevu.

“Iznio je predlog za koji je jasno da je predložen da se ne bi postigao dogovor. Tu je sužen prostor za dogovor, jer SDA i ostale stranke iz FBiH postavljaju takve uslove za koje je jasno da nisu prihvatljivi za drugu stranu”, tvrdi Bosić.