|

SNSD i SDS ponavljaju: Ključ za vijeće ministara je u FBiH

SNSD i SDS ponavljaju: Ključ za vijeće ministara je u FBiH
0
F
FENA
16.11.2011. u 12:21
6
komentara
0

dijeljenja
SNSD i SDS ponavljaju: Ključ za vijeće ministara je u FBiH
Predstavnici SNSD-a i SDS-a uoči novog sastanka šest vodećih lidera, koji će biti održan sutra u Sarajevu, ponavljaju da je ključ za formiranje Vijeća ministara u Federaciji BiH te da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.
Taj stav ponovo naglašava i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je istakao da se u procesu formiranja vlasti mora poštovati “slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma”, i podsjeća da Republika Srpska zahtijeva četiri ministarska mjesta, od kojih i resor diplomatije.

Predstavnici RS-a, naveo je, ostaju za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta.

"Do sada smo imali uspješno formiranje Vijeća ministara na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", naveo je Dodik u ponedjeljak, gostujući na Radio-televiziji RS-a i dodao da karakter Vijeća ministara, koji po svojim osobinama nije vlada, govori o principu predstavljanja naroda.

"Belgijska vlada nije formirana godinu dana upravo iz istog razloga predstavljanja naroda", ocijenio je Dodik.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić ponovio je da ponuda iz Brčkog, gdje je održan posljednji sastanak lidera, više ne važi i da će predstavnici RS-a ponovo u raspodjeli pozicija tražiti da se poštuje princip rotacije i da RS dobije, kako kaže, ustavom propisanu kvotu - četiri ministarstva.

Bosić je ovo izjavio povodom najavljenog sastanka šest vodećih lidera koji će biti održan u Sarajevu, naglašavajući da je problem u nedostatku razumijevanja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

“Ako postoji politička volja između stranaka u Federaciji BiH, onda je dogovor moguć. Međutim, odbijanjem fer predloga koji smo ponudili u Brčkom od stranaka iz Federacije navodi nas na sumnju da zaista žele formirati Vijeće ministara", kaže Bosić.

Posebno je, navodi, sumnjičav nakon prijedloga lidera SDA Sulejmana Tihića o podjeli pozicija u državnim agencijama, za koji kaže da ga predstavnici RS-a sigurno neće prihvatiti ako se nađe na stolu u Sarajevu.

“Iznio je predlog za koji je jasno da je predložen da se ne bi postigao dogovor. Tu je sužen prostor za dogovor, jer SDA i ostale stranke iz FBiH postavljaju takve uslove za koje je jasno da nisu prihvatljivi za drugu stranu”, tvrdi Bosić.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...