BiH
0

Dodik potvrdio da nema novog sastanka "šestorke"

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da on nije pozvan niti da ima informacije da će se sutra održati novi sastanak stranačkih lidera o formiranju Vijeća ministara BiH.

Bilo je, dodao je, nekih konsultacija o tome da sastanak zakaže lider SDA Sulejman Tihić, ukoliko se procjeni da postoje mogućnosti dogovora.

“Postoji praksa da neki mediji pokušavaju da zakazuju sastanke”, kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodao da, što se njega tiče, nema nikakvog sastanka.

On je ponovio i stare stavove RS-a o uvjetima za formiranje Vijeća ministara BiH, po kojima RS-u pripadaju četiri resora, uključujući i diplomatiju, a o čemu, kako kaže, postoji čvrst dogovor sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem.

"To je u skladu sa Ustavom BiH, gdje je rečeno da ne može više od dvije trećine ministarskih mjesta da pripadne Federaciji BiH. Kada preračunate sadašnji sastav, to je četiri za RS i šest za FBiH", ponovio je Dodik i naveo da bi odustajanje od tog stave bio gubitak za taj bh. entitet.

Dodao je i da su perdstavnici iz RS-a svojevremeno tražili modele i nudili da RS pripadnu tri ministarska mjesta, ali da dobije i rukovodeća mjesta u određenim agencijama, što je, kaže, odbijeno od strane partnera iz FBiH.

“Oni su to odbili i, prema tome, ništa nije dogovoreno i sve je vraćeno na početak", rekao je Dodik.