BiH
0

Dodik i Bosić učestvuju na sutrašnjem sastanku šestorke

SRNA
Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić učestvovat će na sutrašnjem sastanku lidera političkih partija BiH u Sarajevu, potvrdili su novinarima nakon sastanka delegacije ovih stranaka.

Dodik je rekao da je bazično pitanje jasna odbrana zakonskih pozicija koje ima Republika Srpska, a to je da u Vijeću ministara BiH ne može više od dvije trećine ministarskih mjesta pripasti Federaciji BiH (FBiH), odnosno FBiH treba da pripadne šest, a RS četiri ministarska mjesta.

On je potvrdio da jedno od tih i mjesto ministra spoljnih poslova.

"To je bazičan odnos za koji se i mi i SDS zalažemo da bude ispoštovan", naglasio je Dodik. 

On je naveo da se radi o produbljenim, konceptualnim razlikama rješavanja ovog pitanja, gdje nisu najvažnija samo pitanja ministarskih fotelja, nego se radi o tome da autentični predstavnici konstitutivnih naroda u punom kapacitetu donose odluke, a ne da to čini neko drugi u ime njih. 

Podsjetivši da se Vijeće ministara BiH po definiciji i karakteru kojeg ima po Dejtonskom sporazumu ne bira, već se sastavlja, Dodik je naglasio da je Republika Srpska još prije godinu dana bila spremna da uđe u te aktivnosti,ali se dogodio nepotreban zastoj.

Dodik je ocijenio da ovaj zastoj nije napravio neku očiglednu štetu.
"Odnosi u BiH se moraju primarano dogovarati na nivou entiteta, a BiH je izvedena kao složena državna zajednica iz entiteta i njihove suverenosti. To znači da Vijeće ministara može uspješno djelovati samo ako postoji dogovor između entiteta i tri konstutiva naroda", pojasnio je Dodik.

Lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da su predstavnici ove dvije stranke obavili niz konsultacija pred sutrašnji sastanak kako bi se došlo do informacija da li je došlo do promjene početnih stavova političkih faktora zbog kojih je do sada bilo nemoguće napraviti dogovor oko Vijeća ministara BiH.

"Moram, nažalost, da kažem da nisam dobio nijedan signal na osnovu kojeg bih mogao reći da sam optimista. Ne znam da li su partneri u FBiH (Dragan) Čović i (Zlatko) Lagumdžija napravili neki dogovor na osnovu kojeg sada njih dvojca daju optimističke izjave", naveo je Bosić.

On se nada da će biti "pozitivno iznenađen" njihovim dogovorom.

Bosić je dodao da, ukoliko Lagumdžija i Čović nisu postigli nikakav dogovor, onda će sastanak unaprijed biti osuđen na neuspjeh i gurnuti BiH u još dublju krizu.