BiH tone u sve dublju krizu
0

Nema dogovora o Vijeću ministara

SRNA
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Lideri šest najjačih političkih partija u BiH nisu danas u Brčkom postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara.

Domaćin današnjeg, trećeg po redu sastanka i lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da su predstavnici stranaka iz RS-a danas otišli dva koraka dalje i bili spremni da odustanu od početnih principa, ali da ti ustupci nisu bili dovoljni za formiranje Vijeća ministara, te da BiH tone sve dublje u politčku i svaku drugu u krizu.

Precizirao je da dogovor o Vijeću ministara BiH nije postignut, iako je SDS, kao domaćin sastanka, predložio kompromisan način rješavanja pitanja formiranja ovog tijela prema kome su SNSD i SDS bili spremeni da odustanu od priče o četiri ministarstva, među kojima i od Ministarstva inostranih poslova.

Dosadašnji prijedlozi više ne važe

"Ponudili smo SDP-u i SDA da izaberu hoće li u tom kontekstu da budu treći ili drugi, odnosno hoće li prvi da biraju i da imaju tri ministarstva ili će drugi da biraju i imaju četiri ministarstva. Ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor i stoga ovo što je predloženo sada više ne važi", naglasio je Bosić.

On je dodao da se prijedlog SDS-a o formiranju Vijeća ministara BiH u suštini odnosio na sve tri strane koje bi trebalo da načine neki ustupak.

"Evidentno je da ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor o formiranju Vijeća ministara. Još jednom imamo situaciju da ovdje postoji koncepcijski problem i koncepcijsko neslaganje koje je, u suštini, preslikano iz stanja u Federaciji BiH. Moram da konstatujem, nažalost, da dok ta pitanja ne budu razriješena, mi nemamo šansu da postignemo dogovor", objasnio je Bosić.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je srpska strana danas bila spremna za neke varijacije, te da je bilo ponuda koje, naravno, više ne važe.

Očuvanje dejtonske BiH i konstitutivnih naroda

"Očigledno je da je porblem konceptualna razlika u shvatanju BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto stojimo na konceptu očuvanja dejtonske BiH i konstitutivnih naroda", rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Među liderima stranaka koji su učestvovali na današnjem sastanku postoji saglasnost da budući Vijeće ministara BiH treba da broji tri Srbina, tri Hrvata i tri Bošnjaka te jednog ministra iz reda ostalih, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je nakon sastanka u Brčkom rekao da danas nisu bili sporni ni Srbi ni Bošnjaci, već kako raspodijeliti pozicije kada je riječ o Hrvatima.

Konstatujući da nije postignut dogovor, Tihić je rekao da je spreman da učestvuje u daljim razgovorima bez obzira ko ih je zakazao i na dosadašnje rezulatate. "HDZ BiH više nikom neće dopustiti da u ime hrvatskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika bira člana Predsjedništva BiH ili predstavnika u bilo koju drugu instituciju iz reda Hrvata", poručio je danas u Brčkom lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Hrvati moraju imati predsjedavajućeg VM

"Taj stav smo i danas zastupali u vjeri i želji da dođemo do rješenja kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH. Naš stav je bio logičan i normalan da imamo predsjedavajućeg i dva ministra u Vijeću ministara, ali dogovora nije bilo", rekao je Čović.

On je ocijenio da je sadašnje stanje veoma kritično i rizično za BiH i da svi lideri treba da učine da razgovora bude, ali je, kako je istakao, pravo pitanje kada. Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je potpuno očigledno da među liderima vodećih političkih stranaka u BiH postoji neslaganje u vezi dva viđenja i dva koncepta na kojim treba konstitusati vlast.

"Mi i član 9.3 Ustava čitamo na različite načine. Jedni čitaju da se radi o predstavnicima naroda, a drugi da je riječ o predstavnicima odgovarajućih konstitutivnih naroda. Dakle mi ni Ustav ne čitamo isto kao ni preambulu Ustava. Oko toga se ne slažemo i plašim se da je ovo suštinski problem", rekao je Lagumdžija poslije sastanka vladajuće šestorke u Brčkom. Lagumdžija je dodao da to što se politički lideri nisu saglasni o načinu formiranja Vijeća ministara na bazi Ustava i izbornog rezultata ne znači da vlast ne postoji.

"Mi imamo Vijeće ministara koje funkcioniše kao i u svim kantonima u kojima nismo konstitusali vlast - vlast postoji, kao što postoji i u dva entiteta bez obzira da li se i koliko ona nekome sviđa ili ne", smatra Lagumdžija. On je naglasio da je uvijek spreman da razgovara i da će svi zastupnici, poslanici i izvršna vlast u kojoj sjede predstavnici SDP-a funkcionisati u skladu sa ustavom i zakonima BiH.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da se u BiH sukobljavaju dva koncepta shvatanja BiH - kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i onaj koji predviđa dominaciju većine nad manjinom, te istakao da u predstojećem periodu treba tražiti odgovor na pitanje gdje je pozicija Hrvata u BiH. Ljubić je naglasio da je ova stranka zatražila hitno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora gdje bi bilo utvrđeno i dogovoreno šta u tom pogledu činiti u budućnosti.

Ko treba da predstavlja Hrvate?

"Kao politički predstavnik Hrvata prema onima koji su me birali zastupam koncept legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i u procesu formiranja vlasti u BiH. Ovdje se postavlja krucijalno pitanje ko treba da predstavlja Hrvate - legitimino izabrani predstavnik, kao i pitanje hrvatske konstitutivnosti?", pita Ljubić.

On je dodao da stranka na čijem je čelu čvrsto stoji na stanovištu da se BiH može razvijati, funkcionisati i opstati samo na osnovu dogovora tri naroda u čemu je suština demokratije koju neki, kako je ocijenio, uporno negiraju. "Vjerujem da će se svi odgovorno ponašati i djelovati, ali moram otvoreno reći, kao osoba koja je dobila legitimitet hrvatskog naroda, koji dijelim sa HDZ BiH, da u predstojećem periodu moramo tražiti odgovor na pitanje gdje je pozicija Hrvata u BiH", rekao je Ljubić. On je naglasio da ne može mirno posmatrati razvlašćivanje hrvatskog naroda i njegovo dekonstitusanje što znači izbacivanje iz Ustava.

Formiranje Vijeća ministara bilo je jedina tema današnjeg sastanka, a termin eventualnog, narednog susreta nije dogovoren. Sastanku u Brčkom, osim lidera SDS-a Mladena Bosića i Dodika, prisustvovali su i lider HDZ-a Dragan Čović, lider HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija. Na prethodnim sastancima u Mostaru i Sarajevu nije postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, godinu dana nakon izbora.