Suđenje Karadžiću
0

Snajperist sa srpskih položaja ubio ženu u spavaćoj sobi

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, zaštićeni svjedok KDZ-477 rekao je u utorak da je metak iz snajpera kojim je ubijena jedna žena u sarajevskom naselju Dobrinja "doletio sa srpskih položaja".

Zaštićeni svjedok haškog tužilaštva, nekadašnji kriminalistički tehničar pri Centru službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, rekao je da je u maju 1995. godine učestvovao u uviđaju nakon incidenta na Dobrinji.

"Pregledali smo lice mjesta, nastradala žena je pogođena u spavaćoj sobi. Metak je mogao doletjeti samo iz jednog smjera, a ne više pravaca. Ne mogu reći s kojeg sprata zgrade je pucano. Izlagao sam se riziku da budem pogođen, radili smo u nenormalnim uslovima", rekao je zaštićeni svjedok.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, pred ICTY-em se sudi, između ostalog, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem pokretanja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva Sarajeva.

Optužnicom se Karadžić tereti i za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

KDZ-477 je počeo sa svjedočenjem u ponedjeljak, kada je kazao da su djeca u sarajevskom naselju Ali-pašino Polje u januaru 1994. godine stradala od minobacačkih granata, što je ponovio i na ovom ročištu.

Na upit Karadžića o kojem se kalibru projektila radi i iz kojeg pravca su doletjele, svjedok je kazao kako su granate kalibra 120 milimetara doletjele iz pravca zapada, gdje su se prema optužnici, nalazili položaji vojske bosanskih Srba.

U optužnici protiv Radovana Karadžića navodi se da su 22. januara 1994. godine na područje Ali-pašinog Polja ispaljene tri minobacačke granate iz pravca zapada, s teritorije pod kontrolom Vojske RS-a, koje su ubile ukupno šestero djece.

Zaštićeni svjedok je rekao da je učestvovao u istrazi granatiranja naselja Pavle Goranin (Švrakino Selo) u Sarajevu, te da je jednu granatu vidio kako leti dok se nalazio u policijskoj stanici u tome naselju.

"Pravila je veliku buku, kao kada autu dodajete gas. Gledao sam kroz prozor koji je okrenut ka zapadnoj strani i vidio bombu kako je preletjela policijsku stanicu", rekao je svjedok, te dodao da je nakon provedene istrage zaključio da se radi o modificiranoj avionskoj bombi.

Prema optužnici, jedna od pet takvih bombi pogodila je i zgradu u ulici Safeta Hadžića u naselju Švrakino Selo, uništivši tri gornja sprata zgrade, a došla je iz pravca pod kontrolom VRS-a.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, prenio je Justice Report.