|

Na suđenju Karadžiću svjedočio istražitelj haškog tužilaštva

Na suđenju Karadžiću svjedočio istražitelj haškog tužilaštva
0
F
FENA
3.2.2011. u 18:05
0
komentara
0

dijeljenja
Na suđenju Karadžiću svjedočio istražitelj haškog tužilaštva Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom (ICTY) istražitelj tužilaštva rekao je u četvrtak da je proveo istragu granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu te da je razgovarao sa žrtvama i svjedocima.
"Zadatak je bio otići sa žrtvom i svjedokom i utvrditi gdje se incident desio, lokaciju na kojoj su pogođeni. Pitao sam ih i za smjer paljbe. Pomoću uređaja GPS određivao sam koordinate mjesta koje su žrtve pokazivale, gdje su pogođene", rekao Barry Haugen, koji je na temelju uređaja GPS izradio kartu snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Optužnica ga tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje je ubijeno i ranjeno tisuće civila.

Na ročištu su prikazane fotografije snajperskih incidenata koji su navedeni u prilogu optužnice protiv Karadžića, na kojima se, kako je rekao svjedok, nalaze lokacije pogođenih žrtava, kao i iz kojeg pravca je metak došao, što je svjedok obilježio.

Prema optužnici, Munira Zametica ubijena je snajperskim hicem 11. jula 1993. godine dok je uzimala vodu iz rijeke u sarajevskom naselju Dobrinja.

"Svjedoci kažu da je pogođena dok je bila okrenuta prema licem prema rijeci i pokušavala u kantu nasuti vode", rekao je svjedok, te kao lokaciju odakle je pogođena obilježio pravoslavnu crkvu u Istočnom Sarajevu.

U prilogu optužnice navedeno je 16 incidenata snajperskog djelovanja koji su za posljedicu imali ranjavanje i ubojstva civila, među kojima su žene i djeca.

Istragu svjedoka, koju je obavljao nekoliko dana, Karadžić je u jednom trenutku nazvao "turnejom".

Nastavak suđenja zakazan je za 8. februar, prenio je Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.