ICTY
0

Na suđenju Karadžiću svjedočio istražitelj haškog tužilaštva

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom (ICTY) istražitelj tužilaštva rekao je u četvrtak da je proveo istragu granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu te da je razgovarao sa žrtvama i svjedocima.

"Zadatak je bio otići sa žrtvom i svjedokom i utvrditi gdje se incident desio, lokaciju na kojoj su pogođeni. Pitao sam ih i za smjer paljbe. Pomoću uređaja GPS određivao sam koordinate mjesta koje su žrtve pokazivale, gdje su pogođene", rekao Barry Haugen, koji je na temelju uređaja GPS izradio kartu snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Optužnica ga tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje je ubijeno i ranjeno tisuće civila.

Na ročištu su prikazane fotografije snajperskih incidenata koji su navedeni u prilogu optužnice protiv Karadžića, na kojima se, kako je rekao svjedok, nalaze lokacije pogođenih žrtava, kao i iz kojeg pravca je metak došao, što je svjedok obilježio.

Prema optužnici, Munira Zametica ubijena je snajperskim hicem 11. jula 1993. godine dok je uzimala vodu iz rijeke u sarajevskom naselju Dobrinja.

"Svjedoci kažu da je pogođena dok je bila okrenuta prema licem prema rijeci i pokušavala u kantu nasuti vode", rekao je svjedok, te kao lokaciju odakle je pogođena obilježio pravoslavnu crkvu u Istočnom Sarajevu.

U prilogu optužnice navedeno je 16 incidenata snajperskog djelovanja koji su za posljedicu imali ranjavanje i ubojstva civila, među kojima su žene i djeca.

Istragu svjedoka, koju je obavljao nekoliko dana, Karadžić je u jednom trenutku nazvao "turnejom".

Nastavak suđenja zakazan je za 8. februar, prenio je Justice Report.