{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sve incidente u Sarajevu 'osmislio i orkestrirao' Ratko Mladić"

F
9.3.2011. u 17:11
0
9
"Sve incidente u Sarajevu 'osmislio i orkestrirao' Ratko Mladić"
0
"Sve incidente u Sarajevu 'osmislio i orkestrirao' Ratko Mladić"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva rekao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su srpske snage namjerno gađale snajperima i granatama civile, kako bi izazvali "strah i teror".
Zaštićeni svjedok KDZ 182, nekadašnji pripadnik UNPROFOR-a, koji je boravio u Sarajevu tokom 1994. i 1995. godine kazao je da su žrtve granatiranja u ovom gradu bili civili.

"Nisam znao za želju Srba da precizno gađaju vojne meta suprotne strane i očito je da je bilo područja gdje nema vojnih objekata i tamo je granatirano stanovništvo. Globalna strategija srpskih snaga bila je da se pogodi stanovništvo, da se izazove strah i teror", rekao je zaštićeni svjedok.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Optužnica ga tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje su ubijene i ranjene hiljade civila. UNPROFOR je, prema iskazu svjedoka, vršio istrage snajperskog djelovanja na civile s područja Sarajeva, te je za veći dio njih uspio utvrditi da dolaze "iz srpskog sektora".

Tužilac je pročitao i dio izjave ovog svjedoka u kojoj je on kazao da je sve incidente u Sarajevu "osmislio i orkestrirao" Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) koji je trenutno u bjekstvu.

"Bosanski Srbi s najvišeg nivoa izvodili su operacije. (...) General Mladić bio je globalni strateg, a Milošević tehničar za Sarajevo", riječi su svjedoka iz izjave u kojoj je mislio na Dragomira Miloševića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS kojeg je Haški tribunal pravomoćno osudio na 29 godina zatvora zbog terorisanja i ubistava civila tokom opsade Sarajeva.

Tokom suđenja, Karadžić je rekao da srpska strana nije imala interesa da započinje akcije u Sarajevu, te da su Srbi "samo vršili odgovore na muslimanske akcije".

Tokom unakrsnog ispitivanja, zaštićeni svjedok je rekao kako je bilo incidenata koje su pokrenuli Bošnjaci, ali da su većinu njih ipak pokrenuli Srbi.

Suđenje Karadžiću se nastavlja u četvrtak, 10. marta, javio je BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: