Suđenje Karadžiću
0

Zaštićena svjedokinja: Divljačko ponašanje Batka na Grbavici

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Zaštićena svjedokinja Haškog tužilaštva u četvrtak na suđenju Radovanu Karadžiću kazala je kako je tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica "maltretirana i izbačena iz doma".

Svjedokinja KDZ 354, koja je iskaz dala uz mjere zaštite lika i glasa, prisjetila se kako je Veselin Vlahović zvani Batko nju i njenu majku u junu 1992. godine, "puškom uperenom u čelo" izveo iz stana na Grbavici i potom "maltretirao, udarao i opljačkao".

"Prijavila sam incident s Batkom. Mada je on zaprijetio, ja sam otišla u prostorije Vojne bolnice srpskih snaga koja je u ratu bila u šopingu na Grbavici. Vrlo šturo rekla sam suštinu, da smo majka i ja bile žrtve jednog divljačkog iživljavanja čovjeka koji nas je pri tome vrijeđao i prozivao pogrdnim imenima", kazala je KDZ 354, dodavši da su joj Vojni policajci kazali da "ne mogu ništa učiniti".

Svjedokinja tvrdi da je, na osnovu uniforme koju je nosio, zaključila je da je Vlahović bio "pripadnik organizovane srpske vojske".

Vlahović, bivši pripadnik paravojnih formacija, pred Sudom BiH čeka početak suđenja za niz zločina počinjenih na području Grbavice i Vraca.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga u Haškom tribunalu se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i kampanju snajperskog djelovanja i grantiranja civila Sarajeva. U optužnici stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, skupa sa pripadnicima rukovodstva bosanskih Srba i pripadnicima paravojnih formacija, koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva sa područja 20 općina u BiH, među kojima je Novo Sarajevo.

Zaštićena svjedokinja je dodala da je tokom 1992. godine vidjela kako snage bosanskih Srba vrše "proizvoljno hapšenje i pretraživanje bošnjačkih kuća", a potom i protjerivanje nesrpskog stanovništva.

"U Šopingu gdje je vojno zapovjedništvo bilo je neuglednih ljudi pod punom opremom. U blizini sam stalno viđala minobacače i tenkove. Od maja 1992. godine sam slušala minobacačku i tenkovsku vatru i viđala snajperiste kako ulaze u zgradu u Lenjinovoj 58., odakle su pucali", dodala je ona.

Na ovom ročištu okončano je i unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ 182, bivšeg pripadnika UNPROFOR-a koji je govorio o granatiranju Sarajeva tokom 1994. i 1995. godine, a koji je sa svjedočenjem započeo u srijedu.

Odgovarajući na pitanja Karadžića, svjedok KDZ 182 je rekao da mu je poznato kako su srpske snage s Jevrejskog groblja u Sarajevu granatirale zgradu Predsjedništva Republike BiH, ali se nije mogao izjasniti o tome da li je to bio "legitimni cilj".

Unakrsno ispitivanje svjedokinje KDZ 354 zakazano je za petak, 11. marta, javio je BIRN Justice Report.