Haag
0

Suđenje Karadžiću, svjedok o događajima na Grbavici

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu ispričao je da su 1992. godine bošnjački civili protjerivani iz sarajevskog naselja Grbavica, dok su zločine u tom naselju vršili pripadnici paravojnih formacija, javio je danas BIRN-Justice Report.

Svjedok Radomir Nešković, nekadašnji potpredsjednik Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), pojasnio je da su u ljeto 1992. godine zločine na Grbavici radili pripadnici paravojnih formacija, među kojima je bio Veselin Vlahović zvani “Batko”.

“Za Vlahovićeve zločine svi su znali – vojska, civilna i vojna policija. Čak sam ga i ja jedanput prijavio vojnoj policiji”, kazao je Nešković, objasnivši da je Vlahović često bio privođen, ali da je po nalogu vlasti, ubrzo i oslobađan.

Optuženi Karadžić je na ovakve navode svjedoka kazao kako na Grbavici nije bilo organizovanog protjerivanja nesrpskog stanovništva, nego kako su to radili “pojedinci i pojedine grupe” za koje on nije imao saznanja.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske (RS), pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH.

U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s područja 20 opština u BiH.

Veselinu Vlahoviću “Batku” pred Sudom BiH u toku je suđenje za zločine počinjene tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica, Vraca i Kovačići.

Prema optužnici, Vlahović se tereti za ubistva više od 30 osoba, koje je počinio sam ili u grupi sa drugim naoružanim osobama, te za zlostavljanje, premlaćivanje i oduzimanje novca i vrijednosti od građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U nastavku svjedočenja Nešković je potvrdio da je Karadžić bio jedini lider Srpske demokratske stranke (SDS), te je uvijek imao saznanja i informacije šta se tačno događa u opštinama širom BiH.

Nešković je potvrdio kako je Karadžić, tokom sastanka sa opštinskim vođama SDS-a u decembru 1991. godine u Sarajevu, izložio “vrlo važan dokument”, poznat i kao varijanta A i B.

“Ovim dokumentom planirano je da Srbi preuzmu vlast ne samo u opštinama gdje su većina, nego i tamo gdje to nisu”, kazao je Nešković, objasnivši da nije bilo poznato ko je autor tog dokumenta, ali da ga je Karadžić promovisao, te donosio odluke o njegovoj primjeni.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, kazao je da taj dokument nije sačinila SDS, niti da je o njemu postignuta saglasnost.

Suđenje Karadžiću pred Tribunalom biće nastavljeno 7. juna 2011. godine, kada se nastavlja ispitivanje svjedok Neškovića.

Nakon njegovog ispitivanja, nastavit će se ispitivanje političkog stručnjaka Patricka Treanora, kako bi dovršio iskaz o svojoj analizi funkcioniranja SDS-a u prijeratno i ratno vrijeme.