BiH
7

Smrt dječaka Saliha kao opomena: Predata inicijativa za sigurna igrališta

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Predstavnice Dobrinjske inicijative Sanela Memić i Belma Gijo predale su danas premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću zahtjeve Dobrinjske inicijative kojima žele unaprijediti uslove života u svom naselju, među kojima je ključno uređenje i nadzor nad sportskim igralištima, posebno onim namijenjenim djeci Dobrinje.

"Naši zahtjevi proistekli su, nažalost, nakon što je na jednom od takvih igrališta život izgubio dvanaestogodišnji dječak Salih Pačariz i ovim smo tužnim događajem obavezani svi mi da učinimo nešto radikalno kako bi sigurnost igre naše djece bila maksimalna", kazala je Memić te pozvala premijera Konakovića da potpiše "Peticiju za sigurnost igre naše djece".

Premijer Konaković je istakao kako će i on biti potpisnik pomenute online peticije te da njihove zahtjeve u potpunosti podržava, kao i da bi prisustvovao nedavno organizovanom protestu građana Dobrinje, ali nije mogao, jer je tog dana bio van granica naše države.

Informisao ih je i da je za ponedjeljak zakazan sastanak kojem će prisustvovati te zajedno sa predstavnicima svih općina dogovoriti poduzimanje konkretnih koraka kako bi sigurnost sportskih javnih površina, posebno dječijih parkova, bila podignuta na najveći nivo, a o čijem ishodu će predstavnice ove inicijative dobiti cjelovitu informaciju iz kabineta premijera.

Najavio je da će biti omogućeno postavljanje tzv. "sigurnih golova" na sportska igrališta za koje Vlada KS već ima konkretne ponude, a što će biti dio rješenja ove problematike, saopćeno je iz press službe KS-a.