BiH
343

Građani Sarajeva poručili: Kada vas budu molili za glas sjetite se Saliha Pačariza

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veliki broj građana okupio se na igralištu u sarajevskom naselju Dobrinja, na kojem je tokom igre smrtno stradao dvanaestogodišnji Salih Pačariz. Predstavnici općine Novi Grad nisu se pojavili na skupu, a građani su poručili kako će se sjetiti Saliha kada ih za godinu dana budu molili za glasove na izborima.

Kišno vrijeme nije spriječilo građane Sarajeva da se okupe na igralištu u sarajevskom naselju Dobrinja kako bi tražili odgovor na pitanje ko je odgovaran za tragičnu smrt dječaka.

Na skupu je prisustvovala i Salihova majka koja nije imala snage da se obrati okupljenim građanima. Ipak, organizatori su pročitali poruku porodice.

"Pozivamo i zahtjevamo da nadležne institucije ispitaju i sankcionišu odgovorne, te da se sva igrališta osiguraju ili stave van funkcije kako se nikada niti jednom djetetu ne bi ponovila sudbina našeg Saliha", poručila je porodica.

Građani su javno pitali zašto niko u ime općine Novi Grad nije prisustvovao skupu.

"Za godinu dana će vas moliti da glasate za njih. Sjetite se tada Saliha", poručili su.

Neformalna grupa građana "Dobrinjska inicijativa" zahtjeva javnu prezentaciju jasnih ingerencija odgovornosti za obavljanje svih poslova vezanih za dječija igrališta sa akcentom na igralište kod škole Skender Kulenović.

Traže i osiguranje sigurnosti dječijih i sportskih igrališta u skladu sa brošurom o sigurnoj igri na dječijem igralištu i priručnikom o sigurnosti dječijih igrališta izdatih od Agencije za nadzor nad tržištem BiH, te zatvaranje igrališta koja ne ispunjavaju sigurnosne preporuke.

Ističu kako svako igralište mora imati javno istaknute podatke o održavanju i vlasništvu ili tablu ukoliko je ono neispravno.

Insistiraju i na strategiji protiv uništavanja javnih površina dječjih igrališta, sistem nadzora, sankcionisanja i uvođenje online linije radi efikasnosti.

"Kontaktirali smo nadležne, konkretno načelnika općine Novi Grad Semira Efendića koji nam nije odgovorio. Kontaktirali smo i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je zbog ranije preuzetih obaveza rekao da danas ne može prisustvovati, ali nas je pozvao sljedeće sedmice u terminu koji nama bude odgovarao da iznađemo neko rješenje", kazali su iz Inicijative.

Poručili su kako je Salih mogao biti bilo ko od nas i da je "Dobrinjska inicijativa" krajnje apolitična.

Podsjećamo, Salih Pačariz je 4. oktobra 2015. godine preminuo na igralištu na Dobrinji, nakon što ga je u glavu udarila stativa gola. Brojni građani BiH za ovaj slučaj okrivljuju neodgovorne vlasti, s obzirom da ovo nije prvi ovakav slučaj.