BiH
795

Agencija za nadzor nad tržištem: Nijedno igralište u KS nije sigurno za djecu

Piše: Er. M.
Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nijedno dječije igralište u Kantonu Sarajevo koje je bilo predmet projekta istraživanja kako bi se utvrdilo stanje sigurnosti za djecu, nije sigurno. Klix.ba donosi spisak nesigurnih dječijih igrališta u sarajevskim općinama.

"Rezultati istraživanja su pokazali da nijedno od pregledanih 66 dječijih igrališta nije sigurno za djecu. U cilju što boljeg razumijevanja principa za ocjenu stanja na igralištu, informiramo vas da, ukoliko je bilo utvrđeno da je samo jedna sprava na igralištu nesigurna to dječije igralište se smatralo nesigurnim za djecu", rečeno nam je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Sigurnost dječijih igrališta posebno je dovedena u pitanje nakon što je u sarajevskom naselju Dobrinja 2, u ulici Mustafe Kamerića, došlo do tragedije u kojoj je smrtno stradao jedan dvanaestogodišnji dječak kada je na njega pala konstrukcija gola.

Igralište u naselju Dobrinja 2 također se nalazi na spisku onih igrališta koja je Agencija za nadzor nad tržištem BiH ocijenila nesigurnim.

Građani Sarajeva najavili su protestno okupljanje ispred Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji u nedjelju, 11. oktobra, kako bi odali počast tragično preminulom dječaku Salihu.

Građani će na protestnom skupu zahtjevati i odgovornost za tragično stradanje dvanaestogodišnjeg dječaka.