{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko će upravljati i održavati igrališta u Kantonu Sarajevo

19.10.2015. u 16:15
28
61
Ko će upravljati i održavati igrališta u Kantonu Sarajevo
28
Ko će upravljati i održavati igrališta u Kantonu Sarajevo
Upravljanje, održavanje i uvođenje standarda mobilijara na javnim površinama, igralištima i rekreacionim plohama bit će uređeno posebnom uredbom koju će u narednih 30 dana pripremiti radni tim predstavnika svih sarajevskih općina i Ministarstva komunalnih poslova i infrastrukture Kantona Sarajevo.
To je najvažniji zaključak današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministara Senada Hasanspahića i Čedomira Lukića sa načelnicima općina i direktorima javnih komunalnih preduzeća, a kojem je domaćin bio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Nedavni tragičan gubitak dječijeg života na jednom od sarajevskih igrališta upalio je alarm i ukazao na nedostatak regulative koja treba jasno da precizira ko se brine i ko je odgovoran za stanje i bezbjednost na dječijim igralištima, ali i na drugim javnim površinama.

Kako je naglasio načelnik Efendić, skoro na svakom igralištu postoji neka devastacija i zbog toga više do 90% igrališta smatra se neadekvatnim i nesigurnim za korištenje. Razlog tome može se tražiti i u nepreciznom zakonskom definisanju nadležnih za brigu o njima, pored javnih preduzeća Parka i Rada koji u domenu svojih ovlasti imaju obavezu voditi računa o higijeni i uređenosti takve površine.

Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo je dovoljan pravni osnov za donošenje uredbe koja će urediti ovu oblast.

Premijer Konaković naglašava da je važno precizirati dinamiku daljih koraka: "Vlada i resorno ministarstvo će odmah krenuti u izradu ove uredbe i sa lokalnom zajednicom i pravnom strukom uredit ćemo ovu oblast. Ovo je vrijeme i pripreme budžeta za narednu godinu na svim nivoima i biće vremena da se definišu i planiraju sredstva za ovakve namjene. Uredba će precizirati ko će upravljati tim površinama, ko će biti njihov nadzor, standarde opreme koja se postavlja. Smatram da i mjesne zajednice mogu biti važna karika u nizu aktera koji će se baviti ovim poslom. One imaju najbolji uvid na svojim lokalitetima i mogu biti ona prva karika koja evidentira promjene i animira dalje aktere".

Pored preciznijeg zakonskog uređenja, istaknuta je važnost uloge inspekcije i policije zbog stalnog devastiranja ovih površina. Samo one površine koje su pod cjelodnevnim nadzorom, a njih je malo, nisu meta razbijanja i uništavanja. U takvim okolnostima, policijski i inspekcijski organi jedine su adrese suzbijanja ovakvih vandalizama i očuvanja sigurnih javnih površina, saopšteno je iz Pres službe Vlade KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: