Zakonska regulativa u BiH
15
Smijete li prijaviti mobing?
Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Koji je to Zakon u F BiH koji štiti žrtve mobinga?...ima ga al\' ga nema,hehehe Tko štiti žrtvu mobinga ako ista tuži mobača?...NIKO,nažalost! A kako dalje raditi...nažalost,NIKAKO,ćuti i trpi!
budimo realni nije ukinoto robstvo. nego su sada i bijelci postali robovi (kapitalizma) a posebno je to izrazeno kod zemalja u tranziciji (bih)
Prvo su mi dali ultimativan ugovor i raspored radnog mjesta u drugi kanton. Uskraceno pravo god.odmora (zbog nedovoljnog broja radnika) i spore i zastarjele opreme. tako godinama radim sve prekovremeno, neplaceno, a redovna plaća je najniža u struci i čak privatizacijom umanjena. Ja i druge (samohrane majke) koje smo se usudile upitati za uskracena nam prava, samo smo dobile jos vece prijetnje i ponizenja. Ima li ko informaciju sta da radimo, kako da se zastitimo?
Ja sam pod pritiskom već dugi niz godina,jer moja majka ima problem na poslu.Išla je u Vaša prava,ništa se nije promijenilo.Ide na posao,sjedi niko joj ne donosi posao.I kad bi smjela prijaviti,kome se obratiti.Ko će to stati na njenu stranu da je zaštiti,a na drugoj strani više osoba koje svaku novu koja se zaposli automatski okreću protiv moje majke.
Kako radnik smije da prijavi mobing kada sindikat ne radi ništa da zaštiti radnika , a pravda se čeka stolječima.
Na zalost, mnogi u BiH uopste ne razumiju sta je mobbing i trpe maltretiranja od strane sefova i radnih \"kolega\". Cak i oni koji ga cine nisu uopste svjesni da to rade. Obicno se priklanjaju sefovima posto smatraju da tako mogu brze napredovati ili zadrzati radna mjesta. Mnogi od njih su ujedno zrtve mobbinga.Jedini nacin je usprotiviti se organizovano, dakle uz podrsku kolega, i dokumentovano. Usamljenicima koji se odluce na borbu u sadasnjim uslovima nije uopste lako i cesto se zavrsava nerazumijevanjem okoline i otpustanjem ili samoiniciajtivnim odlaskom sa posla. Ja sam bila u sred tog pakla i izasla sam kao pobjednik, ali me je kostalo dosta zivaca i prekida komunikacije s ljudima koji su odlucili da sute ili se .pridruze sefu koji im je obecavao sve i svasta. Na kraju su ostali bez icega. Ono sto nedostaje BiH je jedna snazna inicijativa za donosenje zakona i neka asocijalcija koja bi pruzala podrsku i davala savjete zrtvama mobbinga
Naravno da ima mobbinga. Evo ja radim u državnoj firmi. Plate nema već 2 mjeseca i niko ne smije ni da zucne o tome. Maltretiraku se ljudi na svakom čošku. Meni je bivši šef prijetio da će me istjerati s posla, i to pred direktorom. Tu ga sjebah i dobio je zbog toga packu od direktora, ali jok, on kod većeg direktora pisao pisma protiv mene, širio glesine, prijetio... Kad sam prije par godina spomenuo da ću se žaliti na mobbing ušutio se malo. E onda se opet žalio višem direktoru od onoga što je dobio packu. I šta sad da radim sjebah papka direktora pametnom pričom , aovaj otišao u penziju. Nemaš se kome žaliti.
Ja kao bivsi uposlenik Mercatora mogu reci da je tamo mobing prisutan u ogromnim kolicinama,dok sam radio nije se o tome smjelo ni nasaliti,a kamoli da se imalo kome pozaliti,zao mi je te raje koja cuti i trpi..al to je izgleda cijena ocuvanja radnog mjesta..
Haj\' stisni pa prijavi mobbing kod nekog privatnika, koji ce se iz te situacije izvuci, a poslije toga otpustiti radnika koji ga je prijavio i pobrinuti se da ovaj vise nigdje nikad ne dobije posao. to je zakon koji se postuje. Nazalost.