SECI centar
0

Smanjen broj krivičnih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija

FENA
U regionu jugoistočne Evrope u ovoj godini smanjen je broj žrtava trgovine ljudima i broj ilegalnih migranata, podaci su SECI centra.

Zamjenik direktora SECI centra Petros Petrof precizirao je da se broj žrtava trgovine ljudima smanjio za 21 posto u odnosu 2008., a u odnosu na 2007. za 45 posto.

-Činjenica je da je došlo do velikog smanjenja u onim zemljama koje su bile zemlje porijekla žrtava trgovine ljudima, naročito u region jugoistočne Evrope, naglasio je Petrof danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci, gdje se održava sastanak Radne grupe "Miraž", u okviru SECI centra koja se bavi pitanjima trgovine ljudima.

Također i broj ilegalnih migranata smanjen se za oko 17 posto u odnosu na prethodne godine, i kako je dodao, prvi put je taj broj ilegalnih migranata zabilježio značajan pad.

Oficir za vezu BiH u SECI centru Mario Opačak također je potvrdio da i BiH slijedi taj procent smanjenja, ali i dodaje da BiH slabo koristi kapacitete ovog centra, izrazivši nadu da će se to poboljšati.

Naglasio je i da je SECI centar pružio veliku podršku BiH u dva slučaja, koja spadaju u najteže dokaziva krivična djela na sudu, seksualnog iskorištavanja.

-Podignute su optužnice i ti predmeti su na sudu, naglasio je Opačak.

Kada je u pitanju Republika Srpska, ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo iznio je podatak da su u vezi s pitanjem trgovine ljudima u 2009. bila zabilježena dva slučaja, a osumnjičene su bile tri osobe.

Među žrtvama trgovine ljudima bila je i strana državljanka, a nadležnim tužilaštvima podnesena su dva izvještaja o počinjenom tom krivičnom djelu.

U ovoj godini zabilježena su tri slučaja trgovine ljudima, osumnjičene su četiri osobe, a podneseni su također izvještaji nadležnim tužilaštvima.

Kada su u pitanju ilegalne migracije, u 2009. u RS-u je zabilježeno šest slučajava, bilo je osumnjičeno 17 osoba, a bilo je i 20 ilegalnih migranata, a svi su vodili porijeklo iz Albanije.

Tokom ove godine zabilježena su četiri takva slučaja, a također je osumnjičeno 17 osoba za to krivično djelo i otkriveno 16 ilegalnih migranata, ponovo iz Albanije.

-BiH valjda više nije atraktivan prostor, kao u ranijim vremenima, za vršenje ovih krivičnih djela, ali što ne znači da ih nema, navodi Čađo i precizira da u ovim oblicima krivičnih djela postoji tzv. siva zona u kojoj i žrtve šute iz različitih razloga, ali zadatak policijskih organa jest da se bave svim tim pitanjima.

Naglasio je da rad policijskih organa na otkrivanju ovih krivičnih djela moraju pratiti i pravosudni organi u daljnjem postupku.

SECI centar je Inicijativa za saradnju država jugoistočne Evrope, sa sjedištem u Bukureštu, s ciljem da poveća efikasnost među državama regije u borbi protiv kriminala.

Petrof je podsjetio i da se ovaj centar trenutno nalazi u procesu transformacije, kao jednog regionalnog centra svih policijskih tijela u jaku međunarodnu agenciju za provođenje zakona, koja će se zvati – SELEK – Centar za provođenje zakona jugoistočne Evrope.