BiH
0

Lajčak: BiH ulazi u "realnu fazu" evropskih integracija

FENA
Bosna i Hercegovina će sigurno 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a za deset dana, na marginama Ministarskog vijeća EU-a, na nivou šefova diplomatije u Bruxellesu, bit će zvanično otvoren dijalog i o ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza, kazao je Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU-a Lajčak kazao je ovo u petak u sjedištu EU-a nakon redovnih konsultacija sa stalnim ambasadorima zemalja članica u Političko-sigurnosnom komitetu Vijeća EU-a.

Tokom dvosatne, vrlo konstruktivne i detaljne razmjene mišljenja iznijeli smo našu procjenu političke i sigurnosne situacije u BiH, a ambasadori svih članica EU-a su se posebno interesirali za evropsku perspektivu BiH i kojoj je mjeri ova zemlja spremna da prezume obaveze nakon skorog potpisivanja SSP-a, kazao je Lajčak.

Interesirali su se i za kapacitete državnih institucija, kakva je podrška javnog mnijenja, kakva je politička spremnost i odlučnost političkih lidera za novu fazu evropskih integracija, bilo je riječi o oktobarskim lokalnim izborima, stanju u Srebrenici itd., kazao je i dodao da je “u središtu, ipak, bila evropska perspektiva BiH”.

U vezi s narednim koracima Sarajeva i Bruxellesa Lajčak je izjavio da “nema više nikakve dileme da BiH ulazi u realnu fazu evropskih integracija, da je EU svjesna svoje odgovornosti i da će uraditi svoj dio posla.

Ključna uloga je sada na Bosni i Hercegovini, odnosno na političkim strankama koje čine vladajuću koaliciju, jer proces stabilizacije i pridruživanja i brzina njegove realizacije nisu zasnovani na diplomatskim aktivnostima, već na teškom poslu unutrašnjih reformi, izjavio je visoki predstavnik u Bruxellesu.

Na pitanje da li ima ikakvih osobnih sumnji u spremnost i odlučnost domaćih političkih elita da će svi postavljeni uvjeti i ciljevi iz briselskih zaključaka PIC-a od 27. februara biti ispunjeni u roku, Lajčak je odgovorio: “Konačno želim vjerovati da su domaći političari iskreni kada govore da imaju dobre namjere u vođenju svoje zemlje prema evropskim integracijama. Sada bi riječi trebalo pretvoriti u konkretne akcije i odluke koje neće biti jednostavne ni lake.

Prvo što u narednom periodu treba učiniti jeste osnivanje jednoga efikasnog mehanizma za koordinaciju svih aktivnosti na nivou države i oko toga će, siguran sam, biti velikih diskusija. Volio bih kada u tim raspravama ne bi bilo demagogije i prekomjerne politike i kada bi domaći političari kada govore o evropskoj perspektivi, bili ozbiljni”, izjavio je Lajčak za Radio DW.

Lajčak je najavio da će naredna provjera toka procesa evropskih integracija u BiH biti obavljena već 27. juna na narednom sastanku međunarodnog Vijeća za provedbu mira (PIC).

Prema briselskim zaključcima Upravnog odbora od 27. februara, dva su glavna uvjeta za ukidanje OHR-a i njegovu tranziciju u ured specijalnog predstavnika EU-a potpisivanje SSP-a i pozitivna ocjena PIC-a o napretku reformi i političkoj stabilnosti u zemlji.

Osim o dva glavna uvjeta, Lajčak je u petak izvijestio evropske zvaničnike i o realizaciji pet glavnih ciljeva koje je utvrdio PIC, a koje su institucije BiH već ranije preuzele kao vlastite obaveze na putu ka evropskim integracijama.

“U ovom momentu se, izgleda, kao najteže postavlja pitanje državne imovine jer se radio o konceptualnim razlikama, ali od februara se i u ovoj oblasti uočava napredak, tako da će na zasjedanju PIC-a krajem juna biti prava prilika da se ocijeni šta je urađeno i šta bi još trebalo činiti da se i ovo pitanje uspješno dovede do kraja”, kazao je.

Lajčak je potvrdio da će na narednom zasjedanju PIC-a biti dana ocjena i o stupnju ispunjenosti ranije postavljenih uvjeta za zatvaranje OHR-a.