{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smajić: Evropska unija hitno i bezuvjetno mora pomoći BiH u ovoj katastrofi

19.5.2014. u 18:39
114
90
Smajić: Evropska unija hitno i bezuvjetno mora pomoći BiH u ovoj katastrofi
114
Smajić: Evropska unija hitno i bezuvjetno mora pomoći BiH u ovoj katastrofi
Zekerijah Smajić
Odluka Evropske unije prema kojoj BiH ne može računati na milijardu eura pomoći godišnje nakon katastrofalnih poplava, jer nema status kandidata, dok Srbija može računati na taj novac, izazvala je, naravno, brojne reakcije u našoj zemlji.
"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je kompliciraniji", rekla je povjerenica EU za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva te dodala da će se za BiH potražiti drugi mehanizmi pomoći.

Analitičar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Zekerijah Smajić za Klix.ba ističe da su procedure i postupci djelovanja unutar EU vrlo precizno propisani, a provedba strogo kontrolirana.

"Prema slovu EU direktiva, BiH nije u istom položaju sa drugim zemljama regiona jer ima najnepovoljniji status u procesu pridruživanja. Zašto je to tako, posebno je pitanje. Ukratko, odgovornost za sadašnji, vrlo nepovoljan i neperpsketivan, položaj BiH na putu EU integracija snosi prvenstveno domaća politička i državna vlast zbog verbalnog 'za' a suštinskog 'protiv' Evropske unije", smatra naš sagovornik.

Dodaje međutim kako je odgovorna i evropska administracija "koja za više od dvadeset godina od sticanja nezavisnosti BiH nije mogla prepoznati specifičnosti postratnog stanja u naše zemlje u odnosu na druge zemlje regije". Prema njegovim riječima, to su teški, sistemski promašaji EU, prvenstveno Delegacije EU u BiH, Evropske komisije, komesara Stefana Fulea i visoke predstavnice za vanjsku politiku baronese Catherine Ashton.

"Posljedice dosadašnje nekonzistentne politike EU prema BiH i svađalačke politike u zemlji, vrlo transparentno se sada vide na primjeru nezapamćene katastrofe izazvane poplavama čije će se rane morati liječiti godinama i koje BiH sama zasigurno ne može zaliječiti. Bez velike i hitne pomoći cijele međunarodne zajednice, teška ekonomska i socijalna slika u BiH biće dramatično gora. Evropska unija mora pronaći mehanizme hitne pomoći Bosni i Hercegovini bez obzira na nepovoljan formalno-pravni položaj naše zemlje u procesu integracija", zaključio je naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: