BiH
9

Peter Stano: EU će poslati pomoć BiH nakon što se izvrši procjena štete

Anadolija
Peter Stano
Peter Stano
Trenutno se vrši procjena štete koju su nanijele poplave na području Bosne i Hercegovine nakon čega će Evropska unija (EU) odlučiti koliku pomoć će BiH dobiti za sanaciju šteta pričinjenih u poplavama koje su pogodile ovu zemlju prethodnih dana, kazao je za Anadolu Agency (AA) Peter Stano, glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea.

"Trenutno za BiH tražimo neke mehanizme pomoći kako bi se pomoglo toj zemlji nakon razornih poplava. Već vršimo procjenu štete nastale u vrijeme poplava u BiH nakon čega ćemo donijeti odluku kolika će biti pomoć za BiH. Ali moram vam kazati da nisu tačni navodi nekih medija da u EU ne postoje fondovi i za BiH za saniranje štete nastalih u određenim prirodnim katastrofama", rekao je Stano.

U međuvremenu, u BiH i Srbiju su poslane pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU-a.

"Postoje tri nivoa pomoći EU-a u ovim kriznim situacijama i BiH trenutno koristi samo pomoć na prvom nivou, a koja se odnosi na slanje pumpi, volontera i čamaca u tu zemlju. Mi smo odgovorili na poziv za pomoć koji su poslali zvaničnici BiH u petak", istakao je Stano.

Naglasio je da postoji mogućnost da se nakon procjene štete aktiviraju novčana sredstva iz IPA fondova za BiH.

"Postoji mogućnost da se iskoriste sredstva iz IPA fondova. Trenutno provodimo procjenu štete i kada to bude završeno, a bit će kada opadne voda u poplavljenim područjima, EU će odrediti koliku pomoć će poslati BiH. Ali moram napomenuti da Srbija kao zemlja kandidat ima pravo na milijardu eura godišnje iz Evropskog fonda solidarnosti radi otklanjanja posljedica katastrofalnih poplava, a što BiH ne može jer nema status kandidata”, potvrdio je glasnogovornik evropskog komesara za proširenje za AA.

S druge strane, Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU-a, može računati i na bilateralnu pomoć zemalja članica.