{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoć EU: Srbiji milijardu eura, ali za BiH pristup fondovima je komplikovan

F
19.5.2014. u 14:42
656
254
Pomoć EU: Srbiji milijardu eura, ali za BiH pristup fondovima je komplikovan
656
Pomoć EU: Srbiji milijardu eura, ali za BiH pristup fondovima je komplikovan
Srbija može računati na milijardu eura godišnje iz Evropskog fonda solidarnosti radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, rekla je povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.
"Srbiji su kao zemlji kandidatkinji dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje". saopćila je Georgieva na konferenciji za medije u Briselu.

Radi se o fondu koji je pokrenut nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošlog desetljeća, a uvjet je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto BDP-a pogođene zemlje.

"Pored toga, povejerenik za proširenje Stefan Fuele traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova", rekla je Georgieva.

"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je kompliciraniji", rekla je Georgieva te dodala da će se za BiH potražiti drugi mehanizmi pomoći.

Georgieva je naglasila da su u BiH i Srbiju poslane pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije", rekla je Georgieva te dodala da je telefonski razgovarala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Georgieva je rekla da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može računati i na bilateralnu pomoć zemalja članica, prenosi Indexhr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: