Tužilaštvo BiH
0

Slučaj Mihaljević: Odluka o sporazumu 16. juna

Sarajevo-x.com
Nakon što je Tužilaštvo BiH obrazložilo sporazum o priznanju krivnje Zdravka Mihaljevića za učešće u ubistvima civila u naselju Tulica kod Kiseljaka, Apelaciono vijeće je najavilo da će odluku o mogućem prihvatanju donijeti 16. juna.

Prema ovom sporazumu, Mihaljeviću može biti izrečena kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Slavica Terzić, tužiteljka Tužilaštva BiH, kazala je da je Mihaljević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sporazumno priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Mihaljević se sam javio Tužilaštvu i priznao da je 16. juna 1993. godine, naoružan automatskom puškom, učestvovao u pješadijskom napadu na mjesto Tulica, gdje je ubio jednog, a pomagao u ubistvu sedam civila bošnjačke nacionalnosti. Takođe, optuženi je priznao i da je učestvovao u protivpravnom zarobljavanju više civila bošnjačke nacionalnosti”, objasnila je Terzić.

Prema tužiteljki Terzić, razlog za predloženu visinu zatvorske kazne je saradnja optuženog, koji se obavezao da će istražnim organima otkriti sve što mu je poznato u vezi s dešavanjima u Kiseljaku i Kreševu, te da će dati izjavu kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za učestvovanje u počinjenim zločinima.

“Njegova spremnost da svjedoči u svim predmetima u vezi sa zločinima na području Kiseljaka i Kreševa, kao i otkrivanje imena svih saučesnika u ovom zločinu, Tužilaštvu BiH će pomoći u daljnjim istragama koje se trenutno vode protiv najmanje četiri osobe i to pripadnika Jedinice za posebne namjene ‘Maturice’ u sastavu HVO-a”, kazala je Terzić.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće, uvažavajući žalbu Tužilaštv, ovu presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.