{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravko Mihaljević osuđen na šest godina zatvora

S
16.6.2011. u 17:48
0
1
Zdravko Mihaljević osuđen na šest godina zatvora
0
Zdravko Mihaljević osuđen na šest godina zatvora
Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio bivšeg pripadnika HVO-a Zdravka Mihaljevića na šest godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila u naselju Tulica kod Kiseljaka.
U obrazloženju presude navodi se da se Mihaljević dobrovoljno prijavio i priznao učešće u zločinu, izrazio kajanje za učinjeno, te da se obavezao da će sarađivati s Tužilaštvom na rasvjetljavanju događaja na području Kiseljaka.

Mihaljević je u martu ove godine s Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice, koji je predviđao zatvorsku kaznu od pet do šest godina, javlja Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Optuženi je priznao da je 16. juna 1993. godine, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" u sastavu Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), naoružan automatskom puškom, učestvovao u pješadijskom napadu na mjesto Tulica, gdje je ubio jednog, a pomagao u ubistvu sedam civila bošnjačke nacionalnosti.

Mihaljević je priznao i da je učestvovao u protivpravnom zarobljavanju više civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi je oslobođen obaveze plaćanja troškova sudskog postupka, a porodica žrtve i oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće, uvažavajući žalbu Tužilaštva, ovu presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: